Metro-portal.hr

objavljeno 23.06.2008. 22:37:52

USKOK podnio zahtjev protiv dilera kokaina

Splićanin i Paragvajka krijumčarili pet kilograma droge

Zaplijenjena droga jedna je od najvećih zapljena kokaina tijekom ove godine
Zaplijenjena droga jedna je od najvećih zapljena kokaina tijekom ove godine

Protiv Splićanina Mate Lovrinčevića (57), nezaposlenog ugostitelja, te njegove prekooceanske prijateljice 27-godišnje Paragvajke, USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu podnio istražni zahtjev zbog zloporabe opojnih droga teške najmanje četiri milijuna kuna. Prema dosad utvrđenom Mate je od početka godine pa sve do 19. lipnja u Hrvatskoj i u Brazilu dogovorio sa za sad još uvijek nepoznatim muškarcem, krijumčarenje kokaina iz Brazila u Hrvatsku, s ciljem opskrbljivanja ilegalnog hrvatskog narko-tržišta.

Kako bi opijati lakše prošli granice i pritom obišli pola svijeta, u lanac je angažirao 27-godišnju markantnu Paragvajku. Putem jedne agencije iz Bolivije rezervirao joj je i platio avionsku katu na relaciji São Paolo-Frankfurt-Zagreb-Dubrovnik, ali i osmodnevni smještaj u jednom dubrovačkom hotelu od 16. do 23. lipnja.

Neposredno prije cijele putešestvije i prebacivanja pet kilograma vruhunskog kokaina, 27-godišnjakinji je nepoznata osoba 14. lipnja u zračnoj luci u São Paulu predala crvenu kožnu putnu torbu sa dvostrukim dnom u kojem je bila zašivena droga. Tom je prilikom digitalnim fotoaparatom fotografirao 27-godišnju kurirku te njenu sliku internetom poslao Splićaninu Mati kako bi ju prepoznao i tako bio što manje upečatljiv.

Vrtoglava zaradaVještačenjem oduzetog kokaina utvrdilo se da je njegova čistoća čak 81 posto. Da je dobro uhodani tim dilera drogu uspio ‘proturiti’ krajnjim korisnicima, u uličnoj bi preprodaji zaradili najmanje četiri milijuna kuna. 

U Matine ruke crvena ženska torba ‘teška’ četiri milijuna kuna došla je 19. lipnja u jednom dubrovačkom hotelu, no tad im je policija ‘najboljim prijateljima’ Mati i Paragvajki pomrsila planove i stavila im lisice. Istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu odredio im je pritvor, a kako smo već pisali, Mate se odlučio braniti šutnjom nakon što je negirao krivnju, dok je Paragvajka, navodno, mislila da prenosi dijamante i nakit.   (EPEHA)

23.06.2008. 22:37:52
http://metro-portal.hr/uskok-podnio-zahtjev-protiv-dilera-kokaina/9010/