Metro-portal.hr

objavljeno 15.01.2010. 22:48:45
KAZNIONICA

USKOK podigao optužnicu protiv upravitelja i još dva djelatnika Lepoglave

Optuženi su četvorici zatvorenika između ostalog omogućili premještaj iz zatvorenih u poluotvorene odjele iako nisu bili ispunjeni uvjeti za to

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana: Stjepana Loparića (1960.), Nevena Putara (1962.) i Ivana Benčeka (1965.) zbog više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave, izvijestilo je večeras na mrežnim stranicama Državno odvjetništvo RH navodeći samo njihove inicijale.

Optužnicom se Stjepan Loparić, upravitelj Kaznionice u Lepoglavi i Neven Putar, njegov pomoćnik, terete da su od 23. kolovoza 2006. do 16. srpnja 2008., sukladno dogovoru, određenim zatvorenicima omogućili korištenje raznih pogodnosti iako za to nisu ispunjavali uvjete.

Tako su četvorici zatvorenika omogućili premještaj iz zatvorenih u poluotvorene odjele Kaznionice na način da su službenicima zaduženim za sastavljanje zapisnika naložili da u zapisnike upišu prijedloge odluka o premještaju zatvorenika, iako nisu bili ispunjeni uvjeti za takav premještaj.

Osim navedenog, jednom su zatvoreniku, a riječ je, kako je ranije objavljeno, o Hrvoju Petraču, omogućili da svaki mjesec može izlaziti u mjesto prebivališta u trajanju od 72 sata tako što su prethodno službenici naložili da u zapisniku promijeni ocjenu "uspješan" u "naročito uspješan" iako je stegovno kažnjen. Istom zatvoreniku su omogućili 85 izvanrednih posjeta u radne dane od posjetitelja koji nisu upisani kao redoviti posjetitelji. Također su mu omogućili telefoniranje izvan radnog vremena propisanog dnevnim rasporedom te 26 izlazaka i 26 povrataka na odjel Kaznionice bez osobne pretrage.

Optužnicom se Ivan Benček tereti da je, kao načelnik Odjela tretmana Kaznionice u Lepoglavi, u lipnju 2008., sukladno dogovoru sa Stjepanom Loparićem, krivotvorio zapisnik stručnog kolegija Odjela tretmana i tako odobrio jednom zatvoreniku izvanredni izlazak od pet dana iako na sastanku kolegija nije o tome raspravljano niti je bilo takvog zahtjeva zatvorenika jer nije ispunjavao sigurnosne uvjete za korištenje izvan-kaznioničkih pogodnosti. (hina/metro-portal)

15.01.2010. 22:48:45
http://metro-portal.hr/uskok-podigao-optuznicu-protiv-upravitelja-i-jos-dva-djelatnika-lepoglave/30785/