Metro-portal.hr

objavljeno 10.08.2010. 16:33:00
KLUPKO SE ODMOTAVA

USKOK doveo Nevenku Jurak na ispitivanje

Nevenka Jurak vlasnica tvrtke Fimi-Media koja je sklapala milijunkse poslove s raznim poduzećima, opovrgnula je da je imala političkog pokrovitelja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (HRT - screenshot)

Vlasnicu tvrtke za tržišno komuniciranje Fimi-Media Nevenku Jurak jučer je uz još dvojicu direktora priveo USKOK. Razlog za takav postupak navodno je osnovana sumnja da su direktori pomogli u namještanju nekoliko natječaja koji su spomenutoj tvrtki osiguravali poslove s HAC-om, Croatia osiguranjem, HEP-om, ENC-om, ukratko s dosta državnih i javnih poduzeća. Prema neslužbenim informacijama HTV-a, dvojica direktora odbacuju sve optužbe i terete Nevenku Jurak.

Podsjetimo, Jurak je jedna od glavnih aktera medijski vrlo eksponirane priče o namještanju poslova i izvlačenju financijskih sredstava iz državnih tvrtki. Njeno ime se u tom kontekstu često povezuje s Mladenom Barišićem, ravnateljem Carinske uprave i HDZ-ovim rizničarom. Barišić je pak bio vrlo blizak s bivšim premijerom Ivom Sanaderom.

U medijima se još prije nekoliko mjeseci Barišićevo ime povezivalo s navodnim namještanjem višemilijunskih poslova za Fimi-mediju koja je po pisanju tiska, dobivala poslove marketinga i oglašavanja za državna poduzeća, najčešće bez javnog natječaja. U travnju 2007. tadašnji premijer Ivo Sanader navodno je na sastanku u vladi tražio od čelnika državnih tvrtaka suradnju s Fimi-medijom, čija je vlasnica nekoliko puta opovrgavala sve sumnje. Ona tvrdi kako nije imala političkog pokrovitelja te da je s Barišićem dugogodišnja prijateljica.

USKOK između ostalog Jurak sumnjiči da je fiktivnim računima državnih tvrtki, raznih javnih ustanova i institucija s lakoćom izvukla milijune kuna u svoju korist. Inače Fimi-Media je tvrtka osnovana prije devet godina tijekom koji joj je naglo rasla zarada kao i broj zaposlenika. Međutim, špekulira se da je ona predstavljala ništa drugo do li paravan za financiranje HDZ-a.

10.08.2010. 16:33:00
http://metro-portal.hr/uskok-doveo-nevenku-jurak-na-ispitivanje/45929/