Metro-portal.hr

objavljeno 01.10.2010. 16:20:28
PRIJETI MU 15 GODINA ZATVORA

USKOK Barišića sumnjiči za štetu od 40 milijuna kuna

Bivšeg šefa carine i rizničara HDZ-a USKOK sumnjiči da je iz državnih tvrtki u korist tvrtke "Fimi media" svoje prijateljice Nevenke Jurak "izvukao" čak četrdesetak milijuna kuna

Barišić bi mogao dobiti do 15 godina zatvora
Barišić bi mogao dobiti do 15 godina zatvora (Cropix)

USKOK sumnja da je fiktivnim i unaprijed dogovorenim javnim natječajima "Fimi media" zaradila četrdesetak milijuna kuna, potvrdio je sudac istrage Krešimir Devčić, ne želeći otkriti točan iznos koji tužitelji navode u opsežnom istražnom nalogu. 

Inače, nakon što se afera "Fimi media" počela raspletati uhićenjem Nevenke Jurak i njene suradnice Anite Lončar Papeš sredinom kolovoza USKOK je izvijestio da je njihova nezakonita zarada iznosila oko 16,5 milijuna kuna.

Prije Barišića u ovoj je aferi ispitano nekoliko bivših šefova javnih poduzeća, a uhićen je i član uprave Hrvatskih šuma Darko Beuk, koji se najprije branio šutnjom, a potom odlučio surađivati s istražiteljima nakon čega je pušten iz pritvora.

Samo dan kasnije u Remetinec je ušao Barišić, kojega je Beuk, kako se neslužbeno doznaje, označio kao glavnog krivca u aferi "Fimi media". Svjedoci su teretili i bivšeg premijera Ivu Sanadera koji je s Barišićem, navodno, bio na sastanku u Vladi gdje je čelnicima javnih tvrtki sugerirano da posluju s tvrtkom "Fimi media".

Upravo o tom sastanku održanom u travnju 2007. istražiteljima bi, kako se neslužbeno doznaje, mogao govoriti i Barišić, čiji su odvjetnici najavili da će USKOK-u predložiti da ga ispita sljedećeg tjedna.

Jedan od Barišićevih odvjetnika Ante Madunić kazao je da je sa svojim branjenikom jutros razgovarao u zatvoru u Remetincu te da će pred USKOK-ove istražitelje izaći nakon što detaljno prouče opsežni istražni nalog. (hina/metro-portal)

01.10.2010. 16:20:28
http://metro-portal.hr/uskok-barisica-sumnjici-za-stetu-od-40-milijuna-kuna/49065/