Metro-portal.hr

objavljeno 12.12.2013. 08:35:00
BRAVO

Urugvaj potpuno legalizirao trgovinu marihuanom

Zakon će stupiti na snagu za 120 dana i od tada će Urugvajci moći godišnje u svojim domovima uzgojiti 6 stabljika marihuane, odnosno do 480 grama droge

U Urugvaju su legalizirali sve, od uzgoja do prodaje
U Urugvaju su legalizirali sve, od uzgoja do prodaje (Shutterstock)

Zakon, koji je u Senatu prošao s 16 glasova za i 13 protiv, regulira uzgoj, distribuciju i konzumaciju marihuane i cilj mu je oduzeti taj posao narkokartelima u toj maloj srednjoameričkoj državi.

Potrošači kanabisa moći će kupiti maksimalno 40 grama mjesečno u ovlaštenoj apoteci pod uvjetom da u Urugvaju imaju prijavljeno stalno boravište, da su stariji od 18 godina i da su u vladinom registru koji će pratiti trgovinu drogom.

Zakon će stupiti na snagu za 120 dana i od tada će Urugvajci moći godišnje u svojim domovima uzgojiti 6 stabljika marihuane, odnosno do 480 grama droge i stvarati klubove pušača s 15 do 45 članova koji će smjeti zajedno uzgajati do 99 biljaka godišnje.

Konzumiranje marihuane i do sada je bilo legalno u Urugvaju, ali ne i uzgoj i prodaja droge.

Neke zemlje u svijetu su već dekriminalizirale posjedovanje marihuane, a Nizozemska dozvoljava njezinu prodaju u coffee shopovima.

No Urugvaj je prva zemlja na svijetu koja će legalizirati čitav lanac, od uzgoja preko prodaje do potrošnje.

Nekoliko zemalja poput Kanade, Nizozemske i Izraela dozvoljava uzgoj marihuane u medicinske svrhe.

Urugvaj je jedna od najsigurnijih latinoameričkih zemalja u kojoj je malo nasilja vezanog uz narkokriminal poput onog koji odnosi živote u Kolumbiji ili Meksiku.

Prema anketama, 58% Urugvajaca ipak se protivi legaliziranju uzgoja i prometa marihuanom.

12.12.2013. 08:35:00
http://metro-portal.hr/urugvaj-potpuno-legalizirao-trgovinu-marihuanom/82123/