Metro-portal.hr

objavljeno 03.07.2022. 17:01:00
NAGRADE

Uručene nagrade Grigor Vitez za 2021. godinu

Nagrade "Grigor Vitez" za književnost i ilustraciju za djecu za 2021. godiinu svečano su dobitnicima uručene u petak navečer u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagreb

Nagrade Grigor Vitez
Nagrade Grigor Vitez (Arhiva)

Nagradu za najbolji tekst za djecu u zbirci poezije uručena je Svenu Adamu Ewinu za knjigu "Povedi me za ruku, dida", koju je objavio nakladnik Semafor iz Zagreba. Zoranu Pongrašiću je uručena nagrada za najbolji tekst za mladež u romanu "Krive su seka i seka", koji je objavila Knjiga u centru iz Zagreba.

Ilustratorici Luciji Mrzljak uručena je nagrada "Grigor Vitez" za najbolje ilustracije  za djecu mlađe dobi u slikovnici "Moj prijatelj mačkodlaki", autorice Olje Savičević Ivančević, koju je objavio zagrebački Sandorf.

Ilustratorici Manueli Vladić Maštruko uručena je nagrada za najbolje ilustracije za djecu starije dobi u autorskoj slikovnici "Bijele ribice lavandijerice", koju je objavio zagrebački nakladnik ArteInsula.

Uručene su i nagrade "Ptičica" 2021.  po izboru Dječjeg žirija Nagrade „Grigor Vitez". Autoru Krunoslavu Mikulanu uručena je nagradu „Ptičica"  u kategoriji najbolja prozna, pjesnička ili dramska knjiga za roman "Škola u opasnosti", koje je objavila Naklada Ljevak iz Zagreba.

Autorica Sanja Lovrenčić i ilustratorica Vendi Vernić dobile su nagradu „Ptičica" u kategoriji za najbolju slikovnicu ili ilustriranu knjigu za slikovnicu "Luda kuća" i izdanju malih zvona iz Zagreba.

Pohvalne nagrade "Grigor Vitez" za 2021. dobili su Nakladnik Opus Gradna iz Zagreba za nakladnički niz ilustriranih biografija hrvatskih pisaca: Gustl - ilustrirana biografija A. G. Matoša (Tomislav Zagoda), Šenoa - Ilustrirana biografija Augusta Šenoe (Tomislav Zagoda, Dario Kukić), Dživo - Ilustrirana biografija Ivana Gundulića (Igor Lepčin).

Renati Zlatković također je pripala pohvalna nagrada za umjetničku obradbu i primjereno predstavljanje djeci i mladima složene teme Aspergerova sindroma u romanu "Kao moj brat" u izdanju dubrovačke Slagalice te Ivi Bezinoviću Hajdonu i ilustratorici Hani Tintor za izvrsnu umjetničku obradbu i primjereno predstavljanje djeci i mladima složene teme Alzheimerove bolesti u slikovnici "Moja baka ne zna tko sam", koju je objavila Ibis grafika iz Zagreba.

Nagrada je pripala i Jasminki Tihi Stepanić i ilustratoru Tomislavu Zlatiću za umjetničku obradbu i primjereno predstavljanje djeci  i mladima složene teme Downova sindroma u slikovnici "Plavi dan" u izdanju Sipar iz Zagreba.

Nebojša Lujanovića dobio je nagradu za čuvanje ljepote i bogatstva govora u različitim sredinama i kulturama Lijepe naše u zbirci priča "Kada odrasli zabrljaju" u izdanju Ljevaka iz Zagreba te  Anela Borčić  za čuvanje ljepote i bogatstva viške čakavice u zbirci priča "Zabranjeni gariful", koju je objavio Spiritoso iz Zagreba.

Pohvalne nagrade pripale su i Manueli Vladić Maštruko za čuvanje ljepote i bogatstva čakavice s otoka Ugljana kroz priču u slikovnici "Bijele ribice lavandijerice",u izdanju zagrebačkoga ArteInsula iz Zagreba te Neni Lončar za čuvanje ljepota i bogatstva kajkavskog govora iz Hrvatskog zagorja u romanu "Tubist", koji je objavila Umjetnička organizacija Kreativna kuća iz  Zagreba i Aljoši Vukoviću za čuvanje ljepote i bogatstva šibenske čakavice u zbirci pjesama Evala, koju je objelodanila Gradska knjižnica Jurja Šižgorića iz Šibenika.

Nagrada se dodjeljuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Zagreba. Partneri Nagrade "Grigor Vitez" su Knjižnice grada Zagreba i Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski.

03.07.2022. 17:01:00
http://metro-portal.hr/urucene-nagrade-grigor-vitez-za-2021-godinu/138382/