Metro-portal.hr

objavljeno 14.06.2018. 08:01:00
ČESTITAMO

Uručena nagrada DW-a za slobodu govora

Vrhunac Global Media Foruma 2018. u Bonnu je bila dodjela nagrade Deutsche Wellea za slobodu govora iranskom politologu Sadegu Zibakalamu. Jasan signal za slobodu govora diljem svijeta

Ovogodišnji dobitnik
Ovogodišnji dobitnik (DW)

Kad je intendant DW-a Peter Limbourg predao nagradu Sadegu Zibakalamu, taj iranski politolog je tek kratko mogao uživati u posebnom trenutku. Jer, dobitniku DW-ove nagrade "Freedom of Speech" je važno da odmah razjasni: "Brojni drugi Iranci bi ovu nagradu više zaslužili nego ja, jer zbog svoje vjere ili svoga mišljenja sjede iza rešetaka." Zibakalam nabraja sve one ljude koji su u Iranu uhićeni zbog otrcanih lažnih optužaba ili su u kućnom pritvoru, a da im se uopće nije sudilo: novinari, odvjetnici, žene i aktivistice za ljudska prava, sindikalci, studenti, umjetnici, disidenti, oporbenjaci, aktivisti za zaštitu okoliša i religijski mislioci. "To puno toga govori o stanju s ljudskim pravima u Iranu."

Društveni mediji bi mogli Iran promijeniti

U svom govoru Zibakalam objašnjava borbu za demokraciju i slobodu mišljenja i medija u njegovoj domovini u povijesnom kontekstu  - i optimistično gleda u budućnost: "Bitka za demokraciju u Iranu je u posljednja dva desetljeća malo, ali osjetno napredovala." Dok prije revolucije nije bilo neovisnih medija, a postojali su samo državni nakladnici, napominje Zibakalam, danas u Iranu postoji nekolicina novina koje bismo mogli nazvati neovisnima. Još važnije za Zibakalama: uloga društvenih medija. "Oni su moćan instrument kako bi se podržalo kurs političke otvorenosti i demokracije u Iranu - unatoč stalnom uplitanju države kako bi se taj instrument ugušilo."

Zibakalam nagradu na kraju svoga govora posvećuje Abasu Amir-Entezamu, političkom zatvoreniku koji je bio toliko dugo u zatvoru kao nitko drugi u Iranu. Za dobitnika nagrade "bivši zamjenik premijera svojim 27-godišnjim boravkom u zatvoru Evin simbolizira borbu za demokraciju i slobodu u modernom Iranu." Zbog navodne špijunaže za SAD je Amir-Entezam 1981. bio osuđen na doživotni zatvor.

Zibakalam - hrabar i nezgodan

Reinhard Baumgarten je radio u Iranu kao njemački dopisnik i Zibakalama je 2011. sreo prvi put. Često je toga politologa zamolio za procjenu političke i društvene situacije u Iranu, jer Zibakalam "zauzima stav i pogađa bolnu točku". U svome izlaganju Baumgarten opisuje posljedice za politologa koji na neki način uvijek sjedi između dvije stolice: "Kritike i uvrede dobiva isto tako od zakletih protivnika kao i od tvrdih zagovornika Islamske Republike." Za neke on važi kao alibi opakog režima, za druge je on opasan kontrarevolucionar.

"Zibakalam izaziva", hvali ga Baumgarten u svome govoru i navodi jedan primjer: "Na vrlo izrazit način mi je profesor jednom obrazložio koliko je za ideološke tvrdolinijaše u Iranu kao faktor identifikacije bitan anti-amerikanizam koji se njeguje desetljećima." Na jednoj podijskoj diskusiji u Iranu je, nastavlja Baumgarten, Zibakalam nedavno upitao: tko je Iranu uopće dao nalog da uništi Izrael. "On se suprotstavlja huškačima u svojoj zemlji", kaže Reinhard Baumgarten.

Jednom perzijskom izrekom Baumgarten završava svoj laudatio: "Jedna ruža još ne čini proljeće". Nije Zibakalam, kaže on, jedini koji diže svoj glas u Iranu, mnogi ljudi u Islamskoj Republici ustrajavaju na svom pravu na slobodu govora i izražavanja mišljenja. No, te ljude se ne primjećuje kao Zibakalama s njegovih na stotine tisuća pratitelja na Facebooku, Instagramu i u Iranu omiljenom Telegramu. Baumgartenov apel: "Neka dodjela nagrade Freedom of Speech Deutsche Wellea ojača i ohrabri sve one koji se zalažu za slobodu govora i izražavanja mišljenja u Iranu."

Freedom of Speech Award DW-a sve relevantniji

Ovogodišnji izbor je izazvao prosvjede među Irancima koji žive u egzilu. Oni Zibakalamu predbacuju da je u prošlosti bio blizak islamskoj vladi i da to čini i danas. Zibakalam je uvijek isticao da iranski sustav želi promijeniti iznutra. Nedavno ga je nakon jednog intervjua za DW revolucijski sud u Teheranu osudio na 18 mjeseci zatvora jer je oštro kritizirao iransku vladu. Optužba glasi: "Propaganda protiv uređenja Islamske Republike Iran" i "širenje lažnih informacija". Deutsche Welle od 2015. svake godine dodjeljuje Freedom of Speech Award jednoj osobi ili inicijativi koja se na istaknut način u medijima angažira za ljudska prava i slobodu izražavanja mišljenja. Intendant DW-a Peter Limbourg je još jednom objasnio motive DW-a za dodjelu takve nagrade: "Mi ne možemo ljude izbaviti iz zatvora, ali možemo nešto učiniti - tako što kao medij stvorimo široku javnost!" Freedom of Speech Award daje, dodao je Limbourg, platformu za slobodu mišljenja i od svoga osnutka je postao sve relevantniji. 2015. je nagrađen saudijski bloger Raif Badawi koji se još uvijek nalazi u zatvoru. 2016. je nagrada otišla u ruke glavnog urednika turskog lista Hürriyet Sedata Ergina. Prošle godine je nagrada dodijeljena Udruzi dopisnika Bijele kuće (White House Correspondents' Association - WHCA).

Piše: Oliver Pieper/DW
14.06.2018. 08:01:00
http://metro-portal.hr/urucena-nagrada-dw-a-za-slobodu-govora/112700/