Metro-portal.hr

objavljeno 06.12.2010. 15:50:52
KAKO POBOLJŠATI EFIKASNOST?

Ured - najlošije mjesto za produktivni rad

POGLEDAJTE VIDEO - Kompanije troše milijune na iznajmljivanje prostorija i uredsku opremu kako bi njihovi zaposlenici imali dobro mjesto za rad

Moderni ured postao je poligon za ometanje
Moderni ured postao je poligon za ometanje (Shutterstock)

Ipak, kada se ljude pita kamo odlaze kada doista žele nešto konkretno obaviti, rijetko će odgovor biti ured. Obično se dobiva jedan od tri odgovora: individualno mjesto, objekt u pokretu ili specifično doba dana. Tako će npr. reći da im najviše odgovara njihova kuća, radna soba, knjižnica, podrum. Ili automobil, vlak, avion tijekom puta. Ili pak rano jutro, kasno navečer, vikend. Drugim rječima, kada nema nikog tko bi im mogao smetati.

Nije problem u ljudima već u uredu kao radnom okruženju. Moderni ured postao je poligon za ometanje, gdje se posao više ne može normalno obavljati. Kada ste u uredu, imate sreće ako pronađete 30 minuta vremena za produktivan rad. Obično je tu neki sastanak, zatim telefonski pozivi, onda vas netko zove za svoj stol, pa dolazi šef provjeriti što radite. Ova prekidanja razdvajaju vaš radni dan na sve manje i manje dijelove. 15 minuta ovdje, 30 minuta tamo, zatim sastanak poslijepodne itd. Kada točno obaviti posao kada nemate vremena za njega? Radnici, posebice kreativci, trebaju duži period neisprekidanog vremena kako bi uspješno završili posao. 15 ili 30 minuta, nije dovoljno.

Kada ste zadnji put imali tri ili četiri sata u komadu da obavite sve što trebate? To se vjerojatno nije dogodilo u uredu. Dobro obavljen posao zahtjeva razmišljanje, a razmišljanje zahtjeva vrijeme. Naime spavanje i posao imaju dosta sličnosti, jer su oboje aktivnosti koje su bazirane na fazama. Ne zaspete automatski čim legnete u krevet, kao što ni automatski niste 100 posto produktivni čim uđete u ured. Nitko ne vjeruje kako će se dobro naspavati ako ga se ometa u snu cijelu noć. Stoga, zašto ljudi očekuju dobru efektivnost i produktivnost, ako ih se prekida u poslu cijeli radni dan?

06.12.2010. 15:50:52
http://metro-portal.hr/ured-najlosije-mjesto-za-produktivni-rad/52285/