Metro-portal.hr

objavljeno 28.03.2013. 08:33:32
SUPER IDEJA

Urbana desnica želi podići spomenik Borisu i Dini Dvorniku

U njihovom Splitu ne postoji ni ulica kojom bi se odalo poštovanje ovoj dvojici genijalnih Splićana

Boris i Dino Dvornik

Iz splitske udruge Urbana desnica krenula je zanimljiva inicijativa da se Borisu i Dini Dvorniku u Splitu podigne spomenik. U priopćenju koje je Udruga poslala kaću: "Već duže vrijeme unutar naše organizacije i kruga simpatizera postoji velika želja zahvaliti se na dostojanstven način legendarnoj splitskoj obitelji Dvornik, koja je ovaj grad zadužila svojim karizmatičnim, splitskim duhom, te istaknutim kazališnim, glumačkim i glazbenim radom. Riječ je o Borisu i Dinu Dvorniku."

Trenutno u gradu Splitu ne postoji niti ulica koju bi dostojno zahvalila ovoj dvojici splitskih velikana. Jedino obilježje i znak zahvale Dvornikovima postoji u obliku murala u samom ulazu u grad.

Prisjetimo se kako je vrhunac popularnosti Borisa Dvornika došao 1970-ih ulogom Roka Prča u kultnoj seriji "Naše malo misto", a potom i ulogom brijača Meštra u seriji "Velo misto". Nakon što je stekao status jednog od napriznatijih glumaca bivše Jugoslavije, Boris Dvornik uglavnom je radio u Hrvatskom narodnom kazalištu u svom rodnom Splitu.

Dino Dvornik bio je talentirani hrvatski glazbenik, pjevač, skladatelj i tekstopisac, koji je uveo standarde na hrvatskoj, glazbenoj, funk sceni, koje će samo rijetki uspjeti doseći. Njegovi hitovi poput "Afrike" i dan danas žare i pale kako splitskim, tako i hrvatskim klubovima. Zbog svoje karizme i iznimnog talenta, proglašen je kraljem funk glazne.

Jedan od varijanti udruge Urbana desnica je da se u gradu Splitu, na splitskoj Matejušci postavi statua Borisa i Dina Dvornika, koji bi zagrljeni sjedili na zidiću na punti, poznatom okupljalištu splitske mladeži, te mnogobrojnih poklonika njihovog zajedničkog kulturnog djelovanja i rada kojim su zadužili ovaj grad i njegove građane, te postali splitske ikone.

Druga varijanta je da budu na rivi, na jednoj od klupica, po uzoru na "Matoša na klupi", postavljenog u Zagrebu.

Ukoliko Grad nema sredstava, Udruga je spremna sama pripuipiti novac za izgradnju spomenika, a to će biti jedna od podtočaka njihovog programa s kojima izlae na lokalne izbore u Splitu. Cilj im je također probuditi sustavno uništenu urbanu scenu grada, koja je svojim djelovanjem činila grad Split kulturnim središtem Dalmacije. 

28.03.2013. 08:33:32
http://metro-portal.hr/urbana-desnica-zeli-podici-spomenik-borisu-i-dini-dvorniku/77285/