Metro-portal.hr

objavljeno 08.09.2017. 15:46:00
STRAŠNO

Uragan Irma razvalio Karibe, ide ravno na Miami

Na Kubi, gdje se uragan očekuje u petak navečer, 10.000 turista dobilo je naredbu da napuste hotele ili kuće na najizloženijim obalama te je zemlja pod maksimalnom uzbunom

Florida se kreće samo u jednom smjeru
Florida se kreće samo u jednom smjeru (Arhiva)

Uragan Irma, najsnažniji uragan u povijesti mjerenja nastavlja svoj razorni pohod Karibima. Njegova snaga ne slabi i dalje je najviše pete kategorije. Šteta je golema. Irma se približava Kubi i širi strah na Floridi. Za Irmom stiže i uragan Jose koji je dostigao snagu kategorije 3, a prolazi gotovo istim područjem koje je poharala Irma.

Broj potvrđenih smrtnih žrtava uragana Irme na karipskim otocima porastao je na 14.

Na Kubi, gdje se uragan očekuje u petak navečer, 10.000 turista dobilo je naredbu da napuste hotele ili kuće na najizloženijim obalama te je zemlja pod maksimalnom uzbunom.

Irma bi se zatim trebala penjati prema jugoistočnoj obali SAD-a, zahvaćajući najprije Floridu, a zatim Georgiju i Južnu Karolinu, prema predviđanjima američkog centra za uragane koji upozorava na plime osam metara iznad normale te "opasnost od smrtonosnih poplava" tijekom sljedećih 36 sati.

Na Bahamima je u tijeku najveća evakuacija u povijesti. Naredbe o obaveznoj evakuaciji već su izdane za obalne zone Floride te u državiGeorgiji, a odnose se na gotovo milijun osoba.Uragan će "biti doista razoran" kad stigne na obale Floride, upozorio je Brock Long, šef američke agencije za hitna stanja. "Govorimo svima: napustite Miami Beach. Nikad nisam mislio da ću to morati reći, ali danas to kažem", dodao je gradonačelnik Miami Beacha Philip Levine na tv postaji Fox News.

Irma je najsnažniji zabilježeni uragan u povijesti s udarima vjetra od 295 kilometara na sat koji se ne smanjuju već 37 sati. Do američkog kopna bi trebala stići u nedjelju poslijepodne po lokalnom vremenu. Bez obzira na kojoj obali Floride živite, budite spremni na evakuaciju, upozorio je guverner Floride Rick Scott. Ovo nije oluja kod koje možete sjediti i čekati da prođe. Ne morate se voziti tisućama kilometara i napuštati državu da biste bili sigurni. Dovoljno je da odete u skloništa", poručio je Scott.

08.09.2017. 15:46:00
http://metro-portal.hr/uragan-irma-razvalio-karibe-ide-ravno-na-miami/107208/