Metro-portal.hr

objavljeno 01.08.2018. 12:01:00
SAVJETI

Upute za starije osobe - kako lakše podnijeti vrućine

Članovi obitelji, prijatelji, susjedi, znanci ili članovi udruga u skrbi za starije moraju u vrijeme vrućih ljetnih mjeseci učestalije kontaktirati stariju osobu

Pazite na njih!
Pazite na njih! (Arhiva)

Centar za gerontologiju zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo izradio je upute za starije osobe pri izlaganju visokim temperaturama, koje osobito vrijede za oboljele od kroničnih i kardiovaskularnih bolesti.

Starije osobe nikako se ne smiju izlagati suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, poglavito ne srčani bolesnici i oboljeli od šećerne bolesti, a pri izlasku moraju zaštititi glavu šeširom, maramom ili kapom.

Na dan moraju uzeti najmanje dvije litre tekućine, negaziranu vodu ili juhu, varivo ili čaj, te izbjegavati pržena, pohana, slatka i jako zasoljena te začinjena jela. Trebaju uzimati mnogo sezonskog voća i povrća.

Osim pridržavanja uputa o liječenju i uzimanju lijekova, nužna je učestalija kontrola krvnog tlaka.

U slučaju glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije starija osoba mora se hitno javiti svojem doktoru obiteljske medicine ili najbližoj Hitnoj pomoći.

Članovi obitelji, prijatelji, susjedi, znanci ili članovi udruga u skrbi za starije moraju u vrijeme vrućih ljetnih mjeseci učestalije kontaktirati stariju osobu, a u slučajevima njezine slabije funkcionalne sposobnosti po nekoliko puta na dan.

Starija osoba mora uvijek sa sobom nositi svoje osnovne podatke - ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja i broj telefona kontakt osobe. Također treba redovito održavati čistoću tijela starije osobe i njezina okoliša. S

tarije osobe trebaju se kretati, i to isključivo u jutarnjim i večernjim satima, što više boraveći u prirodi (parkovi, šetnje uz more, jezera, rijeke, vrtovi, vinogradi, voćnjaci i slična prirodna okruženja). Ako je kretanje otežano, treba redovito više sati provjetravati prostoriju u kojoj starija osoba prebiva.

01.08.2018. 12:01:00
http://metro-portal.hr/upute-za-starije-osobe-kako-lakse-podnijeti-vrucine/113544/