Metro-portal.hr

objavljeno 05.04.2011. 12:30:29
TRAŽI SE ISPRIKA

Uprava Večernjaka optužila HND za obmanjivanje javnosti

Uprava "Večernjeg lista" pozvala je HND da prestane "lažno optuživati taj list za 'nelegalno' poslovanje i ispriča se za sve dosad iznesene netočne i neistinite tvrdnje"

Fotografija vijesti

HND je priopćenjem objavljenim 3. travnja "još jedanput pokazao da s neprihvatljivim omalovažavanjem gleda na veliki broj vlastitih članova i da u pokušaju diskreditiranja medijskih vlasnika ne preže ni od namjernog obmanjivanja javnosti", kaže se u današnjem priopćenju uprave "Večernjeg lista".

Zamjera se što se u nedjeljnom priopćenju predsjednika HND-a Zdenka Duke izlaženje "Večernjeg lista", unatoč štrajku, ocjenjuje nelegalnim te se zaključuje da te novine ne trebaju profesionalne novinare da bi izlazile jer ih rade "oni s ugovorom o suradnji" koji tom logikom, ističe uprava, valjda nisu profesionalni novinari. "No, taj se isti predsjednik strukovne udruge kada skuplja članove i članarine koristi pravilnikom HND-a koji izričito kaže da se pod ispravama o profesionalnom novinarskom statusu podrazumijevaju i ugovori ili druge isprave o suradnji", napominje uprava.

Ona drži neprihvatljivim da se novinari dijele na profesionalne i neprofesionalne na temelju radne knjižice i potvrde o zaposlenju te poziva HND da objavi koliko je njihovih članova status profesionalnih novinara steklo na temelju ugovora o suradnji s nekim medijem i dokazima o prihodima iz novinarstva.

Uprava izražava uvjerenje da će inspekcijski nadzor u "Večernjem", koji je počeo prošlog tjedna, ponovno utvrditi da nema "nelegalnog" poslovanja kakvo implicira HND. Očekuje da HND i Sindikat novinara Hrvatske prihvate inspekcijski nalaz kakav god on bio, no izražava bojazan da bi ga mogli odbaciti jer za njih nije ni na koji način obvezujući.

"Dobar smo i odgovoran poslodavac, osiguravamo iznimne materijalne uvjete svim zaposlenicima iako je kolektivni ugovor istekao i spremni smo i dalje o njemu pregovarati. Do dogovora možemo samo dijalogom, a štrajk nije dijalog i zato ponovno pozivamo sve zaposlenike 'Večernjeg lista' da odmah obustave prekid rada i vrate se na posao", ističe se.

Uprava je pozvala HND i Sindikat novinara Hrvatske da se prestanu koristiti "Večernjim" kao polugom za nacionalnu sindikalnu bitku i da se prestanu neistinama prepucavati preko leđa "Večernjeg lista" sa svim vlasnicima medija u zemlji". "Ako se HND ne ispriča i nastavi iznositi neistine, bit ćemo prisiljeni tužiti ga zbog klevete i povrede ugleda 'Večernjeg lista'", zaključuje se u priopćenju koje su potpisali Boris Trupčević, Jasna Zemljić i Radovan Klaić.

05.04.2011. 12:30:29
http://metro-portal.hr/uprava-vecernjaka-optuzila-hnd-za-obmanjivanje-javnosti/57364/