Metro-portal.hr

objavljeno 20.01.2010. 21:45:07
BODY & SOUL

Upoznajte sve čari pilatesa

Osim što vježba tijelo i duh, pilates ima još puno drugih pluseva koji bi vas mogli natjerati da ga počnete prakticirati

(Dreamstime)

Mnoge žene tvrde da upravo zbog čudesnog pilatesa imaju savršenu figuru. Možda da, a možda i ne. Važnija je informacija da će vam pilates savršeno produžiti tijelo i popraviti raspoloženje.

Ne morate ni biti sportski tip. Pokreti nisu komplicirani, a vježbe se samo nadovezuju jedna na drugu. Tijekom vježbanja polagano počinjete shvaćati da imate mišiće za koje nikad ne biste rekli da ih imate. Radi se o tome da pilates aktivira manje mišiće, a oni pak pomažu onima većima.

Najosnovnija stvar je pravilno duboko disanje. Zato je najbolje odabrati satove za početnike gdje ćete to i naučiti (iako gotovo svi mislimo da znamo pravilno disati, to često nije istina). Osim toga, izvođenje vježbi proizlazi iz takozvanog centra tijela (naziva se i power house), dakle iz mišića u području trbuha i unutrašnje strane bedara. Na početku ćete naučiti i to - kako taj dio tijela držati stegnutog cijeli sat. U početku je teško, ali brzo ćete to postići.

Za razliku od većine drugih vježbi, pilates ne dodaje mišićima volumen, već ih produžuje i učvršćuje. Već ćete nakon nekoliko lekcija vidjeti napredak. Pilates je izvrstan i za starije ljude (nemojte misliti da ga prakticiraju samo mlade manekenke). Odličan je i za one koji imaju problema s leđima i donjim dijelom zdjelice.

Još jedan plus pilatesa je taj što ne trebate nikakvu dodatnu ili posebnu opremu. Vježbate bosi, a sve što trebate je odjeća u kojoj se osjećate ugodno i u kojoj možete nesmetano vježbati.

Satovi pilatesa danas se održavaju u svakom malo većem mjestu, ali ako vam je nedostupan ili nemate novca, možete ga prakticirati i uz DVD. Vježbe se nalaze i u mnogim knjigama, ali na početku je bolje pribaviti mišljenje stručnjaka koji će vas upozoriti ako nešto radite krivo.

20.01.2010. 21:45:07
http://metro-portal.hr/upoznajte-sve-cari-pilatesa/31100/