Metro-portal.hr

objavljeno 07.06.2011. 20:29:00
UŽITAK ZA SLUŠANJE

Upoznajte smooth jazz - najbolje pjesme, najbolji izvođači

VIDEO - Smooth jazz je odličan za opuštanje i pravi užitak za slušanje, upoznajte se s vodećim glazbenicima

Jazz
Jazz (Facebook)

Sviđa vam se jazz ali ni sami niste sigurni gdje početi? S legendama poput Milesa Davisa i Luisa Armstronga ste se vjerojatno već susreli pa vam u ovom članku želimo približiti smooth jazz - nešto "lakši", dopadljiviji jazz koji je idealan za opuštanje. Pojavio se u 70-ima i pod snažnim je utjecajem drugih stilova kao što su funk, R&B i pop. Smooth jazz je pravi užitak za slušanje, a među najboljim predstavnicima ovog glazbenog pravca su:

Acoustic Alchemy
Engleski sastav poznat po opuštajućim instrumentalima. Acoustic Alchemy sviraju od 1981. a prvi veliki uspjeh imali su s albumom "Red Dust And Spanish Lace" na kojem se nalazi singl "Mr.Chow" kojeg mnogi opisuju kao kineski reggae. Za upoznavanje poslušajte skladbe: Missing Your Touch, Playing for Time i nešto noviju The Beautiful Game.


George Benson

Karijeru je počeo "pravim, kompliciranim" jazzom po uzoru na Milesa Davisa, ali se kasnije više okrenuo soulu i laganijem jazzu. Možemo slobodno reći da je Benson danas najveće ime smooth jazza. Pored vlastitih skladbi (Lately, Breezin, On Broadway, This Masquerade) odlične su i njegove suradnje. Pogotovo s Al Jarreauom (Summer Breeze, Givin It Up).


Larry Carlton i Fourplay

Gitarista koji je svirao za Barbru Streisand, Billyja Joela i Michaela Jacksona ima zapaženu solističku karijeru. Najbolje se snalazi u instrumentalima i u suradnji s drugim glazbenicima. Donedavno je bio član smooth jazz skupine Fourplay. Poslušajte: Bali Run, Pineapple Getaway i 101 EastBound.

Kenny G
Kenny G ima iznimno uspješnu karijeru kao saksofonista poznatih izvođača poput Celine Dion, Toni Braxton, Whitney Houston. Na njegovim samostalnim albumima saksofon naravno igra glavnu ulogu. Pjesme su mu vrlo romantične, ponekad čak malo sladunjave. Ne propustite: The Moment, Sade, Forever in love.

Euge Groove
Skladbe mu zvuče moderno i imaju odličan groove. Također je na saksofonu pratio velika imena poput Tine Turner i Joa Cockera. Poslušajte: Babylon, Sunday Morning i Chillaxin.


Ostali

Ako želite dublje potonuti u ljepote smooth jazza, ne propustite: Al Jarreau, Chuck Loeb, David Sanborn, Spyro Gyra, Gato Barbieri, Brian Culbertson, Earl Klugh, Dave Koz i The Rippingtons.

07.06.2011. 20:29:00
http://metro-portal.hr/upoznajte-smooth-jazz-najbolje-pjesme-najbolji-izvodjaci/59855/