Metro-portal.hr

objavljeno 13.05.2009. 13:22:41
KOPB

Upalna bolest pluća koju je važno rano otkriti i liječiti

KOPB je četvrti vodeći uzrok smrti u svijetu, sa 210 milijuna oboljelih.

(Corbis)

Kronična opstruktivna bolest pluća (KOPB) upalna je plućna bolest koju obilježava kašalj, iskašljavanje, nedostatak zraka kod fizičkih napora i smanjena plućna funkcija, pa je od iznimne važnosti njezino rano otkrivanje i liječenje kako bi se usporio tijek bolesti i smanjile komplikacije, istaknuli su stručnjaci na današnjoj konferenciji za novinare posvećenoj liječenju KOPB-a u Europi i Hrvatskoj.

Predsjednik Hrvatskog pulmološkog društva Neven Miculinić istaknuo je kako je KOPB četvrti vodeći uzrok smrti u svijetu, sa 210 milijuna oboljelih. Broj smrti kreće se oko tri milijuna, što je više od raka dojke i šećerne bolesti zajedno.

U Hrvatskoj još nema preciznih statistika o oboljelima budući da se KOPB još uvijek registrira zajedno s astmom, no zato Hrvatska prednjači po broju oboljelih od raka pluća, rekao je Miculinić.

Prof. Marc Miravitlles sa Sveučilišne klinike u Barceloni naglasio je važnost ranog otkrivanja i početka liječenja bolesti u ranoj fazi budući da su troškovi liječenja vrlo visoki. Tako liječenje bolesnika s blagim oblikom KOPB-a stoji oko 1.500 eura godišnje što je oko tri puta skuplje od liječenja bolesnika s blagom astmom, dok liječenje oboljelih s teškim stupnjem bolesti košta oko 3.000 eura godišnje.

Na tržištu danas postoje učinkoviti lijekovi koji olakšavaju simptome, a jedan od nih je i tiotropij (Spiriva), koji se primjenjuje udisanjem jednom dnevno. Klinička ispitivanja su pokazala potrebu ranog liječenja tim lijekom, što znači da treba početi liječenje kada je bolest blagog oblika i nastaviti u sljedećima stupnjevima. Istraživanje UPLIFT, koje je uključilo 6.000 bolesnika, pokazalo je da primjena lijeka dovodi do dugotrajnog poboljšanja plućne funkcije, te posljedično tome smanjenja pogoršanja bolesti i hospitalizacija. (hina/metro-portal)

13.05.2009. 13:22:41
http://metro-portal.hr/upalna-bolest-pluca-koju-je-vazno-rano-otkriti-i-lijeciti/17717/