Metro-portal.hr

objavljeno 03.06.2009. 12:01:55
ISTRAŽIVANJE

Upaljen TV šteti razvoju djece čak i ako ga ne gledaju

Nemojte koristiti televizor kao baby-sittera

Stalno upaljen televizor štetno utječe na razvoj govora i inteligencije najmlađe djece, čak i kad ga ne gledaju jer tako dijete kroz dan čuje ograničen broj riječi, pokazala je američka studija.

"Upaljeni televizor u kući vrlo je štetan za razvoj djeteta jer zbog njega manje govore i djeca i odrasli koji se njima bave", upozorava glavni autor studije Dimitrij Christakis, profesor pedijatrije na sveučilištu Washington.

Studija je pokazala da tijekom sata provedenog uz televizor dijete čuje između 500 i 1000 riječi manje koje bi mu uputila odrasla osoba koja se njime bavi.

"Odrasla osoba u satu izgovori u prosjeku 941 riječ. Naša je studija pokazala da te riječi gotovo potpuno izostaju ako je dijete u blizini upaljenog televizora", kaže Christakis.

"Ovi bi rezultati mogli objasniti povezanost izloženosti djeteta televiziji i zaostajanja u razvoju govora", dodao je.

Budući da je govor jedan od ključnih elemenata razvoja mozga, stalna izloženost televiziji mogla bi objasniti i druge vrste zaostajanja u razvoju, kao i nedostatak pažnje.

Za potrebe studije 329 djece u dobi od dva mjeseca do četiri godine povremeno je u razdoblju od dvije godine nosilo prsluke opremljene uređajima koji su snimali sve što su djeca slušala i govorila tijekom 12 do 16 sati.

"S obzirom na to da je televizor stalno upaljen u 30 posto američkih domaćinstava, pa čak i onda kada nitko ne gleda, rezultati ove studije jako su zabrinjavajući", nastavio je Christakis koji roditeljima savjetuje da se ne koriste televizorom kao baby-sitterom.

Studija je objavljena u lipanjskom izdanju časopisa Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.

Izvor: Hina

03.06.2009. 12:01:55
http://metro-portal.hr/upaljen-tv-steti-razvoju-djece-cak-i-ako-ga-ne-gledaju/18540/