Metro-portal.hr

objavljeno 17.06.2017. 15:02:00
VEGE SAJAM

Uoči 6. VegeSajma Igor Barberić poziva na veganstvo

U bogatoj ponudi moći ćete svoj hladnjak napuniti raznim biljnim namazima, salamama, kobasicama, proizvodima od tofua i sejtana i sl., ali i na licu mjesta kušati egzotična jela

Dođite isprobati sjajne veganske torte
Dođite isprobati sjajne veganske torte (Prijatelji životinja)

Utorak 20. lipnja 2017. datum je kada se definitivno trebate prošetati zagrebačkim Trgom bana Jelačića i pogledati što sve imaju u ponudi izlagači 6. VegeSajma, koji nude isključivo veganske proizvode. Oni su zanimljivi sve većem broju građana, neovisno o načinu njihove prehrane, upravo zbog izostanka sastojaka životinjskog podrijetla.

Redatelj i koreograf Igor Barberić uoči VegeSajma pozvao je građane na pozitivne promjene: „Veganstvo nam svima može otvoriti nove vidike i učiniti prehranu zdravijom i raznolikijom pomažući pritom i okolišu i životinjama. Stoga budite znatiželjni i iskoristite svaku priliku da uz veganska jela i proizvode učinite svoj život savjesnijim i zanimljivijim."

Idealna prilika za naučiti više o biljnoj prehrani je 6. VegeSajam. U bogatoj ponudi moći ćete svoj hladnjak napuniti raznim biljnim namazima, salamama, kobasicama, proizvodima od tofua i sejtana i sl., ali i na licu mjesta kušati egzotična jela poput izvorno libanonskog recepta, prženog falafela od slanutka u lepinji, ili pak kineskog woka s povrćem. Praznog želuca neće ostati ni sladokusci - na VegeSajmu bit će i sve popularniji sirovi veganski kolači i torte, a predstavit će se i neki od hrvatskih nositelja V-oznake

Sve ljubitelje novih okusa pozivamo da se rashlade sladoledima od tamne čokolade, slavonskog lješnjaka, kokosa i kikirikija s čilijem, banane s rumom, kokosa s crnim čajem, kave sa zobenim mlijekom, karamele sa sjeckanim bademom i kakaovcem ili sorbetima od maline, hibiskusa, jagode ili rabarbare.

Ni psi i mačke neće ostati zakinuti za vegansku hranu, koja će također biti u ponudi na VegeSajmu, kao i kozmetika koja nije testirana na životinjama te je u potpunosti veganska. Još jedan razlog za posjet sajmu je i činjenica da nitko neće ostati praznih ruku pa sve pozivamo da posjete štand Prijatelja životinja, organizatora VegeSajama. 

6. VegeSajam ujedno je i najava jubilarnog, 10. ZeGeVege festivala koji će 8. i 9. rujna 2017. okupiti više od 100 izlagača i pretvoriti srce Zagreba u omiljenu vegansku oazu. Veganstvo na više načina koristi životinjama, okolišu i čovjekovu zdravlju budući da podrazumijeva zdravu prehranu i stil života pa se sve više ljudi odlučuje za izbacivanje proizvoda životinjskog podrijetla iz svoje prehrane i kozmetike. Odabir veganskog stila života postaje i pitanje opće održivosti s obzirom na to da je iskorištavanje životinja zbog hrane povezano s golemom potrošnjom prirodnih resursa, gladi u svijetu i uništenjem okoliša. 

Na VegeSajmu će se predstaviti: bio&bio, Encian, Green Point (Bio Era), Annapurna, Greencajg (Zeleni zov) i Kokolach, Tvornica zdrave hrane, Vegehop, Gavita, Sirova hrana, AMI hrana (Kresoja), Braniteljska zadruga ARKA NAŠA i Melli Aromatica te Qala - prirodna kozmetika, OPG Rožić Ivana, Food Harmony, Vegetariana, Slatka tvornica Medenko i Omegol (donacija proizvoda).

Više informacija može se naći na www.prijatelji-zivotinja.hr.

17.06.2017. 15:02:00
http://metro-portal.hr/uoci-6-vegesajma-igor-barberic-poziva-na-veganstvo/105610/