Metro-portal.hr

objavljeno 07.11.2019. 11:01:00
PRIPAZITE

Uobičajene pogreške koje će upropastiti maslinovo ulje

Primjerice, maslinovo ulje trebalo bi se držati daleko od direktne sunčeve svjetlosti kako bi izbjegli kvarenje

Pazite što radite
Pazite što radite (Arhiva)

Maslinovo ulje na glasu je kao izvanredna alternativa običnom ulju. Ima savršeno gorak okus, kvalitetno je i zbilja ga je teško nadmašiti u službi zdravlja, ali i ljepote.

Mnogi od nas su se potpuno okrenuli maslinovom ulju u kuhinji misleći kako činim dobro za naš organizam. Međutim, pogreške u pripremi i skladištenju čine ovo ulje potpuno beskorisnim.

Kuhanje - ovo se posebno odnosi na ekstra djevičansko maslinovo ulje. Naime, maslinovo ulje ima nižu točku dimljenja odnosno počinje goriti i na niskoj temperaturi. To čini ovo 'tekuće zlato' kako ga mnogi zovu, potpuno beskorisnim za naše zdravlje i gube se sve prednosti. Radije kuhajte s kokosovim uljem, a maslinovo koristite za preliti salatu, za umakanje kruha, bruskete i u ostalim 'svježim' oblicima. 

Nepravilno skladištenje - maslinovo ulje trebalo bi se držati daleko od direktne sunčeve svjetlosti kako bi izbjegli kvarenje. Upravo se zato maslinovo ulje najčešće drži u tamnim zelenim bocama kako bi se spriječilo izlaganje svjetlosti. Rafinirano maslinovo ulje može izdržati svjetlost, ali djevičansko svakako maknite s polica kuhinje. 

Predugo čuvanje - najbolje je da ne skladištite maslinovo ulje predugo. Jednom kad ga otvorimo trebali bismo bocu potrošiti u mjesec dana. Neotvorene boce ulja mogu se čuvati do dvije godine, ali samo ako su skrivene od sunčeve svjetlosti. Također pripazite da držite ulje dalje od izvora topline jer ga to lak može pokvariti. 

07.11.2019. 11:01:00
http://metro-portal.hr/uobicajene-pogreske-koje-ce-upropastiti-maslinovo-ulje/121778/