Metro-portal.hr

objavljeno 28.01.2010. 19:19:45
JEDINA PONUDA

Unitas ponudio sedam milijuna kuna za Dalmatinku novu

Odbor vjerovnika Dalmatinke nove u petak će nakon skupa radnika odlučiti hoće li prihvatiti ponudu kojom se ne može pokriti neisplaćene plaće radnika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Joško Šupić/Cropix)

Tvornica konca "Unitas" iz Zagreba ponudila je kupnju tehnološke cjeline tvornice konca i prediva "Dalmatinka nova" u stečaju u Sinju za sedam milijuna kuna, priopćio je danas poslijepodne sudac splitskog Trgovačkog suda Ivan Basić nakon što je službeno otvorio "Unitasovu" ponudu koja je bila i jedina pristigla na drugi natječaj za prodaju "Dalmatinke nove".

Po otvaranju "Unitasove" ponude održan je sastanak Odbora vjerovnika sinjske tvrtke na kojem je zaključeno, kako je izvijestila predsjednica Odbora Iva Radonja, da se sutra sazove skup radnika ispred tvornice "Dalmatinke nove" nakon kojeg će se odlučiti hoće li se prihvatiti ili odbiti "Unitasova" ponuda.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Radonja je rekla kako je njen osobni stav da je "Unitasova" ponuda 'premala', jer se njome ne mogu podmiriti potraživanja radnika za neto plaće koja iznose 12,8 milijuna kuna.

U "Unitasovoj" ponudi se navodi da je cilj pokretanje proizvodnje prediva i konca u "Dalmatinki novoj" u roku od šest mjeseci od sklapanja ugovora o kupnji. "Unitas" najavljuje zapošljavanje minimalno 120 do 200 radnika u roku od tri godine, a prednost pri zapošljavanju imat će bivši radnici "Dalmatinke nove".

Prema "Unitasovoj" ponudi žurno je potrebno završiti započetu rekonstrukciju, izgraditi novu energanu, instalirati dodatnu opremu u pogon dorade, izvršiti sanaciju građevinskih objekata i dr. Predviđaju da je potrebno odmah osigurati dodatnih sedam milijuna kuna, a u što kraćem roku, ne duže od godinu dana, još sedam do deset milijuna kuna.

To znači da bi ukupna ulaganja u kupnju i potrebnu sanaciju i opremu iznosila više od 20 miljuna kuna, navodi se u "Unitasovoj" ponudi za kupnju "Dalmatinke nove".

Zbog mogućih komplikacija pri pokretanju proizvodnje prije sklapanja ugovora "Unitas" traži uvid u odgovarajuću dokumentaciju, te navodi da bez ispunjenja tih uvjeta nije spreman potpisati ugovor o kupnji. (hina/metro-portal)

28.01.2010. 19:19:45
http://metro-portal.hr/unitas-ponudio-sedam-milijuna-kuna-za-dalmatinku-novu/31690/