Metro-portal.hr

objavljeno 02.06.2010. 14:41:39
ŽUPAN ŠIŠLJAGIĆ

Unatoč teškom stanju u Osječko-baranjskoj županiji sve pod kontrolom

Županijski Stožer zaštite i spašavanja zasjedao je i jutros, te je sačinjen plan u slučaju potrebe evakuacije ljudi i imovine na pojedinim najugroženijim područjima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Glibušić/Cropix)
Osječko-baranjski župan izjavio je kako je unatoč teškoj situaciji nastaloj zbog obilnih kiša i nevremena sve pod kontrolom i da su sve nadležne službe stalno na terenu, dodavši kako je u ovom trenutku teško procijeniti kolike su štete, ali u svakom slučaju da su ogromne.Voda je poplavila mnoga dvorišta i podrume i izlila se na ceste u više mjesta, a posebice je situacija zabrinjavajuća zbog visokog vodostaja Dunava u Baranji.

Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo izjavio je kako u Osijeku nije došlo do izlijevanja otpadnih voda, no da su mnogi podrumi posebice u Retfali poplavljeni. Dodao je kako je trenutačno najkritičnija situaciji u nekim dijelovima Tenje nadomak Osijeka, te kod Klise. Na sanaciji šteta rade ekipe osječkog Vodovoda, Javne vatrogasne postrojbe Osijek, Unikoma i Hrvatskih voda, kazao je gradonačelnik Bubalo.

Kiša koja od nedjelje poslije podne neprestano pada nad Đakovštinom, a od tada su pale 104 litre po četvornome metru - samo u posljednja 24 sata 22,5 litre, i dalje prijeti poplavama u brojnim naseljima.

U zadnja 24 sata najkritičnije je u općini Strizivojna što graniči s Brodsko-posavskom županijom. Voda je u strizivojačkoj Ulici Šokadije, najnižoj točci mjesta, došla do kućnih pragova. Taj kraj, koji često pogađaju poplave, nakratko je danas obišla i predsjednica Vlade Jadranka Kosor, obilazeći poplavljena područja susjedne, Brodsko-posavske županije. Poplavljeno je i romsko naselje u Vrpolju koje je spojeno sa Strizivojnom.

Voda prijeti i u đakovačkom prigradskom naselju Piškorevci gdje je okružila nekoliko kuća, a kritično je i u općini Punitovci, u sjevernoj Đakovštini.

Za promet su zatvorene ceste Đakovo-Dragotin i Piškorevci-Novi Perkovci. U Đakovu i prigradskim naseljima đakovački vatrogasci do sada su intervenirali na ispumpavanju vode u tridesetak podruma. (hina/metro-portal)


02.06.2010. 14:41:39
http://metro-portal.hr/unatoc-teskom-stanju-u-osjecko-baranjskoj-zupaniji-sve-pod-kontrolom/41598/