Metro-portal.hr

objavljeno 01.06.2012. 14:46:01
ZAKUHAVANJE SUKOBA

UN strahuje od totalnog rata u Siriji

"Stanje u Siriji moglo bi prerasti u totalni rat i tada bi budućnost te zemlje i cijele regije bila u velikoj opasnosti", rekla je Navi Pillay, visoka povjerenica UN-a za ljudska prava

Fotografija vijesti

Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navi Pillay pozvala je u petak međunarodnu zajednicu da podupre plan mirovnog posrednika za Siriju Kofija Annana i provede istragu o kršenju ljudskih prava kako bi se spriječio "totalni rat" u zemlji koji bi bio "veoma opasan" za regiju, javlja Hina.

"Pozivam međunarodnu zajednicu da uloži sve napore i podupre plan posebnog izaslanika u šest točaka te da zatraži da se odmah provede istraga o događajima u Huli i o drugim slučajevima gaženja ljudskih prava u Siriji", rekla je Pillay.

"U protivnom", upozorila je, "stanje u Siriji moglo bi prerasti u totalni rat i tada bi budućnost te zemlje i cijele regije bila u velikoj opasnosti".

Pillay je rekla da "ne trebamo ni najmanje štedjeti napore i trebamo učiniti sve da se prekine s nekažnjavanjem".

"U tom smislu žalim što Sirija, usprkos opetovanim pozivima Vijeća da potpuno surađuje s istražnim povjerenstvom, još nije odobrila potonjem ulazak u zemlju", istaknula je.

U UN-ovu Vijeću za ljudska prava traje rasprava o zahtjevu Katara, SAD i Turske da istražno povjerenstvo o Siriji, koje djeluje po mandatu Vijeća iz kolovoza 2011., provede "posebnu istragu" o pokolju u Huli.

Pokolj najmanje 108 ljudi, među kojima 49 djece do 10 godina i 34 žene, u petak i u subotu prošlog tjedna u Huli potaknuo je val osuda u međunarodnoj zajednici.

Vijeće je objavilo već tri izvješća, ali još nije dobilo dopuštenje sirijskih vlasti da izađe na teren.

U nacrtu rezolucije koji Vijeće za ljudska prava treba proučiti ističe se neuspjeh sirijskih vlasti da "zaštite i promiču prava svih Sirijaca".

U nacrtu se usto traži od Annana da Vijeće informira o stanju na 21. zasjedanju Vijeća koje će se održati od 10. do 28. rujna.

01.06.2012. 14:46:01
http://metro-portal.hr/un-strahuje-od-totalnog-rata-u-siriji/71552/