Metro-portal.hr

objavljeno 28.05.2010. 09:34:39
OPTUŽBE

UN: Sjeverna Koreja izvozi nuklearnu tehnologiju

Zemlja je navodno uključena u aktivnosti razvoja nuklearne i raketne tehnologije u Siriji, Iranu i Mianmaru

Sjeverna Koreja
Sjeverna Koreja (Getty Images)

Sjeverna Koreja izvozi nuklearnu i raketnu tehnologiju, pri čemu se koristi brojnim posrednicima, lažnim tvrtkama i kriminalnim mrežama, tvrdi se u izvješću stručne skupine UN-a.

Sedmočlana skupina zadužena je za praćenje provedbe sankcija koje su nametnute Sjevernoj Koreji nakon što je 2006. i 2009. izvela nuklearne pokuse. Sankcijama se zabranjuje Pyongyangu uvoz i izvoz nuklearne tehnologije i konvencionalnog oružja, osim lakog oružja.

Pozivajući se na diplomatski izvor koji je htio ostati neimenovan, AP prenosi da se u izvješću na 47 strana navodi da je Sjeverna Koreja uključena u nedozvoljene aktivnosti razvoja nuklearne i raketne tehnologije u Siriji, Iranu i Mianmaru.

Pri takvim aktivnostima izvoza oružja i tehnologije Sjeverna Koreja koristi se nizom tehnika za prikrivanje stvarnih aktivnosti. Stručna skupina kaže da se radi o lažiranju deklaracija o sadržaju pošiljki, krivotvorenju dokumenata o polazištu i krajnjem odredištu, pri čemu se koristi "čitavim nizom posrednika, lažnih tvrtki i financijskih institucija".

Kao primjer se navodi slučaj iznajmljenog zrakoplova zaustavljenog u prosincu 2009. godine u Tajlandu s 35 tona oružja, među kojim su bile i protuzrakoplovne rakete. Teret je bio upisan kao vlasništvo tvrtke iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, registrirane u Gruziji, a zatim je sve iznajmljeno tvrtki registriranoj u Hong Kongu.

U drugom slučaju je vojna oprema iz Sjeverne Koreje zaplijenjena u Durbanu u JAR dok su istovremeno u Kongo doputovali sjevernokorejski stručnjaci koji su trebali sastaviti tu opremu za još nepoznatog naručitelja.(hina/metro-portal)

28.05.2010. 09:34:39
http://metro-portal.hr/un-sjeverna-koreja-izvozi-nuklearnu-tehnologiju/41131/