Metro-portal.hr

objavljeno 19.06.2011. 09:52:00
PROPUSTI

UN-ovo izvješće: U Fukushimi nisu preispitane mjere zaštite od tsunamija

Iako je došlo do brojnih propusta, IAEA pohvaljuje način na koji su djelatnici na terenu rješavali stanje u Fukushimi Daiichi nakon što su potres i tsunami 11. ožujka oštetili reaktore

Fukushima
Fukushima (Facebook)

Nadležni u Japanu za regulaciju nuklearnih tehnologija nisu prespitali i odobrili mjere za zaštitu od tsunamija u elektrani Fukushima donesene nakon 2002. godine koje su se pokazale nedostatnima da spriječe katastrofu koja se dogodila prije tri mjeseca, ocjenjuje se u izvješću UN-a, piše Hina.

U detaljnoj procjeni stručne skupine Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), prvoj vanjskoj analizi japanske nuklearne krize, sugerira se postojanje nekoliko propusta prije i nakon što je val oštetio postrojenje. No također se pohvaljuje način na koji su djelatnici na terenu rješavali stanje u Fukushimi Daiichi nakon što su potres i tsunami 11. ožujka oštetili reaktore i izazvali najteži svjetski nuklearni incident u posljednjih 25 godina.

U sažetku objavljenom po završetku inspekcijske misije 18-članog tima u Japanu od 24. svibnja do 2. lipnja kaže se da je država potcijenila prijetnju od tsunamija za elektranu Fukushima i traže se široke promjene regulatornog sustava u Japanu.

Dužnosnici u Japanu su i ranije bili kritizirani zato što nisu pripremili plan za tsunami koji bi prešao 5,7 metara visok zid nuklearne elektrane unatoč predviđanjima da takva opasnost prijeti. U elektrani su kao rezultat procjena iz 2002. provedene dodatne zaštitne mjere ali nisu bile dovoljne za visoki tsunami i prateće pojave. "Uz to te dodatne zaštitne mjere nisu bile preispitane i odobrene od regulatornih vlasti" kaže izvješće i dodaje da "mjere za slučaj ozbiljnog incidenta nisu bile odgovarajuće" za okolnosti kakve su se dogodile u Fukushimi.

Dokument, koji je dobila agencija Reuters, u petak je predan članicama IAEA ali još nije objavljen.

19.06.2011. 09:52:00
http://metro-portal.hr/un-ovo-izvjesce-u-fukushimi-nisu-preispitane-mjere-zastite-od-tsunamija/60321/