Metro-portal.hr

objavljeno 20.01.2010. 17:26:34
UNODC

UN-ovo izvješće o korupciji u Afganistanu puno je grešaka

Razmjeri kor upcije su toliki da svaki Afganistanac svake godine 'ispod stola' plati 111 eura što je više od trećine BDP-a po stanovniku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Afganistanska vlada okomila se u srijedu na objavljivanje izvješća UN-a u kojem se navodi da korupcija predstavlja četvrtinu BDP-a u Afganistanu, ocijenivši kako je "prepun pogrešaka".

"To je izvješće prepuno pogrešaka", izjavio je afganistanski ministar financija Omar Zahilval nakon sastanka visokih vladinih dužnosnika s posebnim predstavnikom UN-a u Afganistanu Kaijem Eideom.

"Korupcije ima i mi se trudimo iskorijeniti je", ustvrdio je Zahilval.

"No, grozimo se onih izjava koje služe u političke ili osobne svrhe", dodao je.

Ured UN za borbu protiv droge i zločina (UNODC) u utorak je objavio izvješće u kojem se tvrdi kako Afganistanci najvećim problemom u društvu smatraju korupciju, a tek onda nesigurnost i nezaposlenost.

Prema tom izvješću, svaki Afganistanac svake godine 'ispod stola' plati 111 eura (oko 800 kuna), što je više od trećine BDP-a po stanovniku, koji iznosi 295 eura (2150 kuna). Po tom bi se izračunu za korupciju na razini ukupne populacije izdvajalo 1,7 milijardi eura (12,4 milijarde kuna), što iznosi 23 posto BDP-a Afganistana. (hina/metro-portal)

20.01.2010. 17:26:34
http://metro-portal.hr/un-ovo-izvjesce-o-korupciji-u-afganistanu-puno-je-gresaka/31076/