Metro-portal.hr

objavljeno 10.09.2010. 07:34:00
OPĆA SKUPŠTINA

UN: Jednoglasno prihvaćena rezolucija o Kosovu

Opće skupština UN-a konsenzusom je prihvatila ulogu da pomogne pokretanju dijaloga između Beograda i Prištine

Vuk Jeremić
Vuk Jeremić (Getty Images)

Opća skupština UN-a jednoglasno je prihvatila rezoluciju o Kosovu, čiji je prijedlog Srbija usuglasila s Europskom unijom, kojom se otvara put za dijalog Beograda i Prištine o unapređenju međusobnih odnosa.

U rezoluciji, čiji su sponzori uz Srbiju i 27 članica Europske unije, pozdravlja se spremnost EU-a da olakša proces "dijaloga izmedu strana" te ističe kako bi proces dijaloga bio čimbenik mira, sigurnosti i stabilnosti u regiji. Prema dokumentu, ciljevi tog dijaloga bili bi "unaprijeđenje suradnje, ostvarivanje napretka na putu prema EU i poboljšanje života ljudi".

Sjednica Opće skupštine UN počela je s dva i pol sata zakašnjenja, u 23,30 sati po srednjoeuropskom vremenu, zbog nastojanja ruske i srpske diplomacije da se predstavnici Kosova uklone iz dvorane, kazali su diplomatski izvori u UN-u. No, izaslanici SAD-a, Velike Britanije i Francuske tome su se suprotstavili i predstavnici Kosova zauzeli su mjesta na galeriji za posjetitelje, uoči početka sjednice.

Jeremić: Nećemo prihvatiti jednostrano proglašenje neovisnosti

Predsjednik Opće skupštine UN, Libijac Ali Abdussalam Treki, je na traženje srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića da objasni nazočnost Kosovara u dvorani, neizravno odgovorio da su oni gosti delegacija SAD-a, Francuske, Njemačke i drugih zemalja Zapada, uspoređujući njihovu nazočnost u UN-u s palestinskom.

Ministar Jeremić kratko je predstavio nacrt rezolucije o Kosovu, ističući supokroviteljstvo članica EU. "Nadamo se da će rezolucija...pomoći u stvaranju ozračja koja će voditi uspostavi sveobuhvatog mira između Srba i Albanaca, ostvarenu uz dobronamjerene saveznike", rekao je Jeremić, pozivajući članice UN-a da aklamacijom prihvate rezoluciju što se i dogodilo.

Također je ustvrdio da "Srbija nije i neće prihvatiti jednostrano proglašenje neovisnosti Kosova", a rezoluciju je opisao kao "statusno neutralan dokument".

Srbija popustila zbog EU

U usklađenom prijedlogu "rezolucije o savjetodavnom mišljenju Međunarodnog suda pravde (ICJ) o Kosovu", Srbija je odustala od ponovnog osporavanja neovisnosti Kosova u UN-u i prešutno je prihvatila, ocjenjuju analitičari u izvješćima o odluci Opće skupštine.

Kako si ne bi zatvorila pristup Europskoj uniji, Srbija je popustila snažnom pritisku Bruxellesa i SAD-a i odustala od formulacija u prvotnom prijedlogu rezolucije podnesenom 28. srpnja, u kojem je relativizirala i osporavala pravorijek ICJ-a od 22. srpnja, kojim je potvrđen međunarodnopravni legitimitet proglašenja neovisnosti Kosova.

Srbija je prvotno tražila da UN prihvati kako je "jednostrana secesija neprihvatljiva", te pozvala na ponovno pokretanje pregovora Beograda i Prištine o svim "otvorenim pitanjima". Opća skupština UN-a najčešće usvaja rezolucije natpolovičnom većinom glasova. Te rezolucije nisu obavezujuće za zemlje članice, ali nose znatnu političku težinu.(hina/metro-portal)

10.09.2010. 07:34:00
http://metro-portal.hr/un-jednoglasno-prihvacena-rezolucija-o-kosovu/47659/