Metro-portal.hr

objavljeno 08.05.2012. 20:48:41
NEMIRI SE NASTAVLJAJU

UN: Borbe u Siriji i dalje traju

Iz UN-a stižu informacije da se u Siriji smanjilo korištenje teškog naoružanja, no da vlada sada provodi dikretnije vojne akcije i masovna uhićenja

Fotografija vijesti

Mirovni posrednik UN-a i Arapske lige Kofi Annan u svom je izvješću Vijeću sigurnosti UN-a naveo da se sukobi u Siriji nastavljaju premda je njihov intenzitet slabiji, izjavio je u utorak za Reuters diplomat pri UN-u koji je želio ostati neimenovan, javlja Hina.

Annan je u javljanju Vijeću video-vezom iz Ženeve rekao da je njegov mirovni plan od šest točaka "možda posljednja prilika da se izbjegne građanski rat". Šef mirovnih operacija UN-a Herve Ladsous je kazao da je došlo do "primjetnog smanjenja uporabe teškog oružja, smanjenja velikih vojnih operacija ali sada se provode dikretnije vojne akcije i masovna uhićenja".

Drugi diplomat je rekao da je Ladsous potvrdio da se teško topništvo ipak povremeno koristi a da je zabilježena nazočnost sirijskih snaga sigurnosti u gradovima. Annan je također upozorio na moguće pojačano kršenje ljudskih prava sa većim brojem uhićenja i mučenja uhićenih.

Annanov mirovni plan pozvao je i vladu Bašara al Asada i oporbene snage na prekid borbi, omogućavanje dostave humanitarne pomoći, raspoređivanje promatrača koji će nadgledati primirje te pregovore sukobljenih strana koji će biti usmjereni na omogućavanje "političke tranzicije".

U sukobima vlasti i oporbe tijekom 14 mjeseci sukoba po procjenama UN-a ubijeno je najmanje 9.000 osoba.

08.05.2012. 20:48:41
http://metro-portal.hr/un-borbe-u-siriji-i-dalje-traju/70788/