Metro-portal.hr

objavljeno 15.11.2009. 20:05:16
BEOGRAD

Umro poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Pavle

Otišao je mudri poglavar koji je vjernicima i svećenstvu u najtežim vremenima za Srbiju, pokazivao put mira, pravde i ljudskosti

(Hrvoje Polan/Cropix)

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Pavle umro je u nedjelju u 95. godini života, javili su beogradski elektronički mediji. Patrijarh Pavle liječen je na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu od 13. studenoga 2007. godine.

Izražavajući žaljenje zbog smrti patrijarha Pavla, najviši srbijanski politički dužnosnici ocijenili su to velikim gubitkom za Srbiju.

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je smrt patrijarha Pavla velik i nenadoknadiv gubitak za srpski narod, zaključivši kako je srpski patrijarh imao velik ugled u cijelom kršćanskom svijetu.

Srbijanski premijer Mirko Cvetković istaknuo je da su "SPC i srpski narod izgubili mudrog poglavara koji je vjernicima i svećenstvu i u najtežim vremenima za Srbiju, pokazivao put mira, pravde i ljudskosti".

Srpska pravoslavna crkva pod njegovim vodstvom ponovno je stekla velik utjecaj, dok su mu kritičari zamjerali da nije uspio spriječiti dio svećenstva da podupire srpski nacionalizam u ratovima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

U povodu smrti patrijarha Pavla, srbijanska vlada je na današnjoj sjednici proglasila trodnevnu žalost u Srbiji, od 16. do 18. studenoga.Svjetovnim imenom Gojko Stojčević, patrijarh Pavle rođen je 1914. godine u selu Kućancima pokraj Donjeg Miholjca. Poglavar SPC-a, 44. po redu, postao je 1990. godine, naslijedivši dotadašnjeg patrijarha Germana. Nakon završene osnovne škole u Kućancima otišao je u Tuzlu gdje je završio nižu gimnaziju. Višu gimnaziju i šestorazrednu Bogosloviju završio je u Sarajevu, a potom Bogoslovski fakultet u Beogradu.

Izrazi sućuti predsjednika Mesića i premijerka Kosor

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić uputio je poruku sućuti Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve te episkopima, svećenstvu i vjernicima Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj u povodu smrti patrijarha Srpske pravoslavne crkve gospodina Pavla, priopćeno je u nedjelju iz Ureda predsjednika.

"Smrt patrijarha Pavla velik je gubitak za Srpsku pravoslavnu crkvu jer je on, uz brojne zasluge za svoju Crkvu i narod, bio prije svega čovjek koji je iskreno vjerovao u snagu Božjeg dobra u ljudima, pridonijevši svojom pastirskom brigom u vremenima koja su bila bolna i za mnoge vjernike Srpske pravoslavne crkve da bi se došlo do mira i otvorili putevi dijaloga i međusobnog poštovanja između ljudi i naroda", ističe se u poruci sućuti predsjednika Mesića.

"Kao čovjek rođen u Hrvatskoj, s osobitom se brigom skrbio o duhovnom dobru srpskih pravoslavnih vjernika u Hrvatskoj, zauzevši se poslije rata za duhovni i svekoliki napredak Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj. Bio je, uz to, čovjek ekumenski otvoren, uvijek spreman na dijalog, uživajući poštovanje crkvenih dostojanstvenika i vjernika drugih kršćanskih crkvi", stoji u poruci sućuti predsjednika Mesića.

Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor izrazila je u nedjelju sućut svim vjernicima Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj u povodu smrti patrijarha Pavla, priopćeno je u nedjelju iz Vlade.

"Patrijarh Pavle obilježio je posljednja skoro dva desetljeća na čelu Srpske pravoslavne crkve, pri čemu je posebno skrbio i za pravoslavne vjernike u Republici Hrvatskoj, iz čijeg je korpusa i sam potekao", istaknula je premijerka Kosor u poruci sućuti upućenoj u povodu smrti poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Pavla. (hina/metro-portal)

15.11.2009. 20:05:16
http://metro-portal.hr/umro-poglavar-srpske-pravoslavne-crkve-patrijarh-pavle/26503/