Metro-portal.hr

objavljeno 08.06.2008. 23:49:46

Umro kralj romske glazbe Š. Bajramović

Pjevač je preminuo od infarkta u bolnici u Nišu

Posljednji album Romano raj Šaban je objavio prošle godine.
Posljednji album Romano raj Šaban je objavio prošle godine. (Sandra Šimunović/CROPIX)

Kralj romske glazbe Šaban Bajramović umro je u nedelju u Nišu. Najveće ime romske glazbe i umjetnosti s ovih prostora, primljen je u Klinički centar Niš zbog infarkta u nedjelju ujutro, a preminuo je oko 12 sati. Rođen je u Nišu 16. travnja 1936. godine, a prvu ploču snimio je 1964. godine.

U karijeri je snimio 20 albuma i oko 50 singlova, a napisao je i skladao oko 700 pjesama.  U devetnaestoj godini je, zbog ljubavi, pobjegao iz vojske, pa je kao vojni dezerter, osuđen na tri godine zatvora na Golom otoku. Rečenica koju je tada izrekao na Vojnom sudu dodatno je  otežala njegovu sudbinu. Šaban je tada kazao kako ga ‘nitko ne može osuditi, koliko on može izdržati’. Kazna mu je zbog toga   povećana s tri na pet i pol godina. Vrijeme provedeno u strogom zatvoru nije ugrozilo kreativni duh mladog glazbenika, koji je osnovao zatvorski jazz orkestar. U intervjuima je često izjavljivao da je Goli otok bio njegov ‘životni fakultet’.

Tužan kraj velikog umjetnikaŠaban Bajramović je snimio 20 albuma i 50 singlova, a napisao je i skladao oko 700 pjesama. U posljednje vrijeme Šaban se žalio na slabo zdravlje i težak život. U nedjelju ujutro zbog infarkta je primljen u Klinički centar Niš, a preminuo je oko dvanaest sati. 

Šaban Bajramović nedavno se požalio na slabo zdravlje i težak život, a zbog toga mu je prije nekoliko dana srbijanski ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić uručio jednokratnu novčanu pomoć.

Tada se požalio da, nakon 40 godina pjevanja, nema prijatelja, da su ga svi zaboravili i priznao da loše živi. Njegova kuća u Nišu nedavno je opljačkana po drugi put u godinu dana. Dok se Šaban nalazio u bolnici, lopov se ušetao u kuću i ukrao torbu njegove supruge Milice u kojoj je bilo 700 eura. Prema njezinim riječima, novac je bio  namijenjen za liječenje njezina supruga.

Više od 20 godina bio je na čelu skupine Crna Mamba, a na osobni poziv premijera Nehrua i Indire Gandi nastupao je u Indiji, gdje je službeno proglašen kraljem romske glazbe. Njegova izvedba pjesme ‘Đelem, đelem’ izabrana je za himnu svih Roma svijeta. Posljednji album ‘Romano raj’ objavio je prošle godine. Osim glazbom, Bajramović se bavio i  filmom, pa je ostvario uloge u filmovima ‘Nedeljni ručak’ i ‘Anđeo čuvar’ Gorana Paskaljevića, ‘Gypsy magic’ Stole Popova i ‘Crna mačka, beli mačor’ redatelja Emira Kusturice.    (EPEHA/METRO)

08.06.2008. 23:49:46
http://metro-portal.hr/umro-kralj-romske-glazbe-s-bajramovic/8329/