Metro-portal.hr

objavljeno 01.08.2012. 09:16:15
1925. - 2012.

Umro je Gore Vidal

Vidal je bio kontroverzna ličnost, egoističan, oštar i zajedljiv ali istovremeno briljantan u promišljanjima

Umro je briljantan književni um
Umro je briljantan književni um (Wikipedia)

Američki pisac i politički aktivist Gore Vidal umro je u utorak u dobi od 86 godina, objavio je Los Angeles Times.

Njegov nećak Burr Steers rekao je za list da je pisac "preminuo od posljedica upale pluća u svojem domu na Hollywood Hillsu".

Autor je niza uspješnih romana, više od dvjesto eseja u kojima britko piše o društvu, seksu, književnosti i politici, a pisao je i filmske scenarije pa je tako i obradio scenarij za "Ben Hura".

Njegov književni opus uključuje seriju povijesnih novela: "Burr", "1876.", "Lincoln" i "The Golden Age" i transseksualnu komediju "Myra Breckenridge". Vidalova treća knjiga, "The City and the Pillar", izazvala je 1948. senzaciju jer je bila jedna od prvih otvorenih portreta homoseksualnog muškog lika.

Vidal je bio kontroverzna ličnost, egoističan, oštar i zajedljiv ali istovremeno briljantan u promišljanjima. Bio je u sukobu s više pisaca svoga vremena - za Ernesta Hemingwaya govorio je da je "šala", a s Trumanom Capotem se javno "prepucavao" putem intervjua i u vlastitim djelima. Veliki protivnik bio mu je i Norman Mailer.

Eugene Luther Vidal Jr. rođen je u West Pointu, New York, odrastao u Washingtonu gdje je djed, demokratski senator Thomas Gore, imao snažan utjecaj na dječaka. Nakon rastave roditelja, njegova se majka preudala za Hugha Auchinclossa, koji je kasnije postao očuh Jacqueline Kennedy. Ta veza dala je Vidalu ulaz u obitelj Kennedy i Bijelu kuću.

Jednom je opisao Sjedinjene Države kao "zemlju tuposti i dom doslovnog" te je od šezdesetih godina počeo provoditi vrijeme na talijanskoj obali kada je pod palicom Federica Fellinija zaigrao u filmu "Roma". Vratio se za stalno u SAD 2003., ubrzo nakon što je njegov partner Howard Austen, s kojim je živio 40 godina iako je jednako volio muškarce i žene, umro od raka.

01.08.2012. 09:16:15
http://metro-portal.hr/umro-je-gore-vidal/72998/