Metro-portal.hr

objavljeno 03.06.2011. 19:27:00
1928-2011

Umro dr. Smrt, patolog koji je bolesnima pomagao da se ubiju

Jack Kevorkian je kampanju potpomognutoga samoubojstva pokrenuo devedesetih godina

Jack Kevorkian
Jack Kevorkian (Wikipedia)

Jack Kevorkian, poznat i kao dr. Smrt jer je bolesnim osobama pomagao da počine samoubojstvo, umro je u 83. godini života, prenosi Hina. Kevorkian je umro u bolnici Beaumontu u Royal Oaku u saveznoj državi Michiganu, gdje je ležao dva tjedna zbog problema s bubrezima i srcem, rekao je Kevorkianov prijatelj i odvjetnik Mayer Morganroth.

Dr. Smrt bio je patolog, a završio je na osam godina u zatvoru jer je osuđen za ubojstvo drugoga stupnja. Pušten je na uvjetnu slobodu 2007., a da bi bio pušten, morao je obećati da više neće pomagati u samoubojstvima.

Osuđen je nakon emisije na televizijskoj postaji CBS News u kojoj je prikazan on kako daje smrtonosni lijek 52-godišnjaku koji je bolovao od Lou Gehrigove bolesti, odnosno amiotrofične lateralne skleroze.

Svoju kampanju potpomognutoga samoubojstva pokrenuo je devedesetih godina, kad je jednom pacijentu oboljelom od Alzheimerove bolesti omogućio da se ubije napravom koju je sam Kevorkian osmislio. U hrđavu je Volkswagenu obilazio Michigan i pomagao ljudima da se ubiju tom napravom. Priznao je kako je pomogao u samoubojstvu 130 osoba, uglavnom sredovječnih žena. Četiri je puta nadmudrio tužilaštvo u Michiganu i osuđen je tek 1999.

Dr. Smrt bio je podrijetlom Armenac, a televizijska kuća HBO o njemu je snimila dokumentarac "Kevorkian". Otkako je 2007. izašao iz zatvora, interes javnosti za njega nije prestao. U filmu You Don't Know Jack 2010. glumi ga Al Pacino.

U lipnju 2010. dao je intervju za Reutersovu televiziju u kojem je rekao kako se boji smrti isto kao i svatko drugi, ali da je svijet licemjeran prema potpomognutome samoubojstvu, odnosno željenoj eutanaziji.

"Svi izbjegavamo smrt jer nam se smrt ne sviđa. Vjera nam kaže da je ona veliki neprijatelj, da u nju ne petljamo. Ali zašli smo u teren prije rođenja, u začeće. Sad smo se u tome zapetljali", rekao je. "Ako možemo čovjeku pomagati da dođe na svijet, zašto mu ne smijemo pomoći da s njega ode", upitao se.

03.06.2011. 19:27:00
http://metro-portal.hr/umro-dr-smrt-patolog-koji-je-bolesnima-pomagao-da-se-ubiju/59691/