Metro-portal.hr

objavljeno 19.07.2014. 12:04:43
1930. - 2014

Umro don Živko Kustić

Bio je pokretač Kršćanske sadašnjosti, vjeronaučne olimpijade, Maloga Koncila, a u fstudenome 1993, postao je prvi glavni urednik Informativne katoličke agencije IKA

Umro je don Živko Kustić
Umro je don Živko Kustić (Arhiva)

Umro je don Živko Kustić, grkokatolički svećenik, novinar i javni radnik koji je tijekom zadnjih desetljeća stalno bio prisutan u medijima kao svojevrsna drugačija savjest države i politike.

Zaređen je 4. svibnja 1958., jer je s rimokatoličkoga prešao na grkokatolički obred u kojemu nema celibata.

Iz Križevaca, nakon zaređenja, raspoređen je u grkokatoličku župu Mrzlo Polje, a kardinal Alojzije Stepinac, koji je bio zatočen u Krašiću, poručio mu je preko svoga župnika da je proučio njegov slučaj i da mu čestita. Četiri godine poslije Kustić je služio u župi Sošice.

Od jeseni 1963. Kustić je počeo raditi u Glasu Koncila, gdje je kao glavni urednik bio do 1990.

Kao glavni urednik Glasa koncila ima velike zasluge za održavanje i organizaciju Nacionalnog euharistijskog kongresa 84., koji je održan u Mariji Bistrici. Glas koncila je organizirao i press centre u Zagrebu i Mariji Bistrici. Nakon održanog Kongresa, 1985. Glas koncila postaje tjednik.

U njemu je Kustić u rubrici Pismo seoskog župnika, koju je potpisivao kao Don Jure, pisao redakcijske komentare o aktualnostima iz života Katoličke crkve u komunizmu

Bio je pokretač Kršćanske sadašnjosti, vjeronaučne olimpijade, Maloga Koncila... U studenome 1993, postao je prvi glavni urednik Informativne katoličke agencije IKA, koju je HBK tada utemeljio.

19.07.2014. 12:04:43
http://metro-portal.hr/umro-don-zivko-kustic/86257/