Metro-portal.hr

objavljeno 16.12.2013. 10:37:50
1917. - 2013.

Umrla glamurozna Joan Fontaine

Istog dana kao i Peter O'Toole, svijet je napustila mlađa sestra Olivie de Havilland - Joan Fontaine

Joan u filmu Sumnja za koji je dobila Oscara

Joan Fontaine i Olivia de Havilland slavne su holivudske glumice čije je rivalstvo poznato jednako kao i njihova glumačka postignuća. Joan je mlađa sestra koja je uzela očuhovo prezime. 

Za Oscara je bila nominirana za Hitchockovu Rebeccu, ali ga nije dobila, već ga je osvojila za njegov film Sumnja. Joan Fontaine i Olivia de Havilland prve su sestre koje su osvojile Oscara, a jedine koje su bile nominirane iste godine. Tada su se zbog ljubomore i udaljile jedna od druge.

Zanimljivo je da je navodno imala IQ 160 poput Sharon Stone, a njezina joj je starija sestra s devet godina oporučno ostavila svu svoju ljepotu jer je "jadna Joan uopće nema." Udavala se četiri puta i ostala zapamćena i po izjavi da je brak kao institucija izumro kao pitca Dodo.

U četrdesetima je snimila je još i The Constant NymphJane Eyre i Letter from an Unknown Woman, a glumiti je nastavila sve do umirovljenja 1994. godine.

Bila je izuzetno svestrana. Za vrijeme 2. svjetskog rata bila je pomoćna medicinska sestra, a kasnije je postala licencirani pilot, vrhunska letačica balonom, vješta jahačica i vrna igračica golfa. Osvajala je nagrade u tunolovu, kulinarstvu te se bavila unutrašnjim uređenjem. 

S obožavateljima se dopisivala do 90. godine, a otad je imala i svoju stranicu na Facebooku preko koje je komunicirala.

16.12.2013. 10:37:50
http://metro-portal.hr/umrla-slavna-joan-fontaine/82202/