Metro-portal.hr

objavljeno 20.10.2013. 14:13:02
1924. 2013.

Umrla je Jovanka Broz

Jedan od zadnjih simbola nestale Jugoslavije, Jovanka Broz, umrla je u Beogradu nakon teške bolesti u 89. godini života

Ovako su živjeli vladari Jugoslavije
Ovako su živjeli vladari Jugoslavije (Arhiva)

Jovanka Broz, rođena Budisavljević, posljednja supruga Josipa Broza Tita umrla je u beogradskoj bolnici nakon duge i teške bolesti u 89. godini života. 

Srpski mediji prenose kako je preminula danas u 11.45 sati u Urgentnom centru, gdje leži od 23. kolovoza kad je primjena u teškom stanju, a stanje joj se pogoršalo i uznapredovali karcinom se toliko rađirio da je krajem rujna pala u komu iz koje se probudila nekoliko dana kasnije. 

Sutra će se održati sjednica Vlade Srbije na kojoj će se formirati organizacijski odbor za sahranu te će se odrediti mjesto i datum sahrane.

"Najvjerojatnije ćemo donijeti odluku da ona bude sahranjena u Kući cvijeća, u susjednoj prostoriji pored one u kojoj je sahranjen njen suprug, nekadašnji predsjednik SFRJ Josip Broz Tito", kazao je dopredsjednik Vlade Rasim Ljajić za Tanjug.

Jovanka Broz rođena je 7. prosinca 1924. godine u Lici. 1952. udala se za Josipa Broza Tita s kojim je živjela do njegove smrti 1980. 89-godišnja Jovanka od Titove smrti živjela je vrlo povučeno i poprilično skromno u beogradskom naselju Dedinje. Nakon Titove smrti njezina je imovina nacionalizirana, a ona je stavljena u kućni pritvor. Rijetko je istupala u javnosti.

Sa 17. godina pristupila je Savezu komunističke omladine Jugoslavije, a tijekom Drugog svjetskog rata ranjena je u nogu. U 21. godini nagrađena je s dvije medalje Ordena za hrabrost, a Josipa Broza Tita upoznala je prilikom desanta na Drvar 1944. godine.

Jovanka je u jednom intervjuu za Slobodnu Bosnu kazala kako su se Tito i ona zbližili u vrijeme prve operacije bruha kojoj je bio podvrgnut 1947. godine. Operacija nije išla kako je trebala te je stanje bilo ozbiljno, a Jovanka je cijelo vrijeme bila uz njega. Kada se oporavljao čitala mu je pjesme, a neke je i recitirala jer ih je znala napamet.  Kazala je kako im razlika od 32 godine nikada nije smetala.

Zadnje godine Titove vladavine provela je odvojena od njega, a praktično od tada živjela je u kućnom pritvoru.

20.10.2013. 14:13:02
http://metro-portal.hr/umrla-je-jovanka-broz/81161/