Metro-portal.hr

objavljeno 06.03.2008. 23:17:40

Umrla glumica Semka Sokolović-Bertok

Dugogodišnja članica kazališta Gavella preminula u 73. godini

Bertok se rodila u Sarajevu, a glumu je studirala u Zagrebu
Bertok se rodila u Sarajevu, a glumu je studirala u Zagrebu

Glumica i dugogodišnja članica ansambla zagrebačkoga Gradskoga dramskog kazališta Gavella Semka Sokolović-Bertok, umrla je u Zagrebu od posljedica moždanog udara.

Semka Sokolović rođena je 22. prosinca 1935. u Sarajevu, gdje je pohađala glumačku školu, a diplomirala na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti.

Značajne uloge

Bila je članica Zagrebačkog dramskog kazališta, danas Gradskog dramskog kazališta Gavella, od 1957. pa sve do odlaska u mirovinu 1998. godine. Semka Sokolović-Bertok na sceni je ostvarila mnoge značajne uloge, po djelima hrvatskih autora, kao što su Anka i Marijana Margetićka u Krležinu ‘Kraljevu’ i ‘Vučjaku’, Jeka u Budakovu ‘Klupku’, Cicibela u Smojinu ‘Roku i Cicibeli’, Perka u Brešanovoj ‘Smrti predsjednika kućnog savjeta’, Ana u Pricinoj ‘Zemlji’ i druge.

Svestrana osobaOsim kao glumica, bila je sjajna i kao šahistica te igračica bridža.
Na stranom repertoaru istaknula se i kao Shakespeareova Lady Macbeth, a ostat će upamćena i po nastupima na Dubrovačkim ljetnim igrama.
Na stranom repertoaru istaknula se, među ostalim, i kao Shakespeareova Lady Macbeth, Čehovljeva Ana Petrovna, a ostat će upamćena i po brojnim nastupima na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Glumila je u više od 50 filmova, od kojih je prvi, ‘U mreži’, snimljen 1956., a među posljednjima su njezine glumačke kreacije u filmovima ‘Kod amidže Idriza’ Pjera Žalice i ‘Grbavica’ redateljice Jasmile Žbanić.

Televizijski gledatelji pamtit će ju po ulogama u nekima od najpopularnijih serija, među kojima su ‘U registraturi’, ‘Velo misto’, ‘Naši i vaši’ i druge. Semka Sokolović-Bertok, osim kao glumica, bila je sjajna i kao šahistica te igračica bridža, dokazujući da je čovjek mlad i zaigran, dok mu je takav duh.

Veliki gubitak

Njezinim odlaskom hrvatska je kultura izgubila glumicu i osobu jedinstvene karizme, promišljenu i strastvenu, britku i otvorenu, iskričavu i nepretencioznu, stoji u Gavellinom priopćenju. Komemoracija Semki Sokolović-Bertok, bit će 10. ožujka u Kazalištu Gavella u 12 sati. Pogreb će biti istoga dana u 15 sati na zagrebačkom Mirogoju. 
(METRO/Hina) 

06.03.2008. 23:17:40
http://metro-portal.hr/umrla-glumica-semka-sokolovic-bertok/4045/