Metro-portal.hr

objavljeno 27.08.2012. 16:18:00
COOL

Umjetnički kolektiv Giant Robots u Zagrebu

Kolektiv je poznat po divovskim skulpturama, velikim robotima ili bićima iz mašte rađenim od isključivo recikliranog drva, odbačenog drvnog materijala ili starog namještaja

Tipična skulptura Giant Robotsa
Tipična skulptura Giant Robotsa (giantrobots.co.uk)

Britanski umjetnički kolektiv Giant Robots koji od danas pa do 9. rujna boravi u Zagrebu izradit će dosad najveću privremenu skulpturu od recikliranog otpada na javnom prostoru u Hrvatskoj koja će na Galeriji Bačva (zgrada Hrvatskog društva likovnih umjetnika) ostati do kraja godine.

Kolektiv je poznat po divovskim skulpturama, velikim robotima ili bićima iz mašte rađenim od isključivo recikliranog drva, odbačenog drvnog materijala ili starog namještaja.

Zagrebačka će skulptura biti načinjena od domaćeg otpadnog materijala koji im je ustupila zagrebačka "Čistoća" te će upozoravati na važnost recikliranja i očuvanja prirodnih resursa i zaštite okoliša.

Skulpturu će na kraju godine otkloniti, a potrošeni materijal ponovno reciklirati.

U Zagreb je stiglo pet umjetnika iz kolektiva, a na izradi skulpture počet će raditi ovih dana, doznaje se iz Muzeja ulične umjetnosti.

Ovaj londonski umjetnički kolektiv počeo je s radom 2009. godine, a jezgru kolektiva čine tri redovna umjetnika te periferni tim s oko 10 umjetnika.

Na svojoj web stranici napominju kako je svaka skulptura napravljena kako bi se uklopila u prostor u koji je smještena, ali tako da je interaktivna s publikom.

Poznati po eko aktivizmu u umjetnosti, Giant Robots svoja su djela izlagali diljem Velike Britanije i SAD-a.

Projekt u sklopu kojeg će u Zagrebu izraditi privremenu skulpturu od recikliranog otpada napravljen je u suradnji Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Muzeja ulične umjetnosti.

27.08.2012. 16:18:00
http://metro-portal.hr/umjetnicki-kolektiv-giant-robots-u-zagrebu/73558/