Metro-portal.hr

objavljeno 24.06.2008. 01:02:02

Umjetnička rekonstrukcija ulice koja više ne postoji

U Splitu je postavljena nostalgična izložba nazvana ‘Plehin put bb’

Autorica Nataša Ljubetić posegnula je za osobnim iskustvom
Autorica Nataša Ljubetić posegnula je za osobnim iskustvom

Plehin put bb naziv je izložbe mlade splitske umjetnice Nataše Ljubetić postavljene u Salonu Galić u Splitu. Deset velikih formata u kombiniranoj tehnici pričaju priču o ulici iz autoričine prošlosti, u kojoj su živjeli njezini baka i djed, rekonstruirajući poput slagalice prostor i vrijeme.

- Na akademiji sam radila sasvim drugačije stvari, informel, zanimale su me površine, forme materija... Zaustavljala sam se na toj površini, polazeći uglavnom od vizualnog, iako sam i tada radila nekakve ‘rupe’, pokušavajući prodrijeti dublje u materiju, u bit. Sad sam se okrenula sebi i osobnim iskustvima - kaže Nataša.

‘Plehin put bb’ priča je o staroj kući u Sutivanu na otoku Braču, u kojoj je umjetnica kao djevojčica uvijek ljetovala te svim onim posudama, podnim i zidnim pločicama, svjetiljkama, porculanskim figuricama, trenucima i uspomenama, koje su se urezale u podsvijest unuke, koja ih, sad kad je odrasla, pokušava integrirati u svoj prezent, na svoj način, putem umjetnosti. Taj proces je poput neke društvene igre, u kojoj se sakupljanjem segmenata i nizom asocijacija ostvaruje konačni cilj, korak po korak. U Natašinom slučaju, možemo reći sloj po sloj.

Naime, igrajući svoj osobni memory, autorica je stvorila posebnu, vrlo neobičnu tehniku. Riječ je o kombinaciji grafofolija, crno-bijelih fotokopija fotografija i lakova na bazi vode. Radi slojevito, folije se dorađuju, preslikavaju, nekad gusto, nekad lazurno, graviraju, grebu, brišu, a ponekad se pojedini razrađuju i do hiperrealističkih fragmenata.    Nataša Ljubetić je završila smjer slikarstva na likovnoj akademiji u Macerati, a potom i 2D animaciju u Rimu. Izlagala je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Prohujalo vrijemeKuća u Sutivanu u kojoj su nekad živjeli Natašini baka i djed još uvijek postoji, ali je, naravno, transformirana vremenom.
- Više nije takva situacija da mogu doći u kuću, sjesti u fotelju i sjetiti se njih. To je i normalno, vrijeme donosi promjene. Podne pločice s rada ‘Memory dnevni’ još uvijek su tamo, no prekrivene laminatom, posuđa više nema, sve je raspodijeljeno, ukomponirano u neke nove kontekste. Ostali su samo bakini gobleni - priča mlada umjetnica.   

Piše: Piše: Hana Letica
24.06.2008. 01:02:02
http://metro-portal.hr/umjetnicka-rekonstrukcija-ulice-koja-vise-ne-postoji/9054/