Metro-portal.hr

objavljeno 24.10.2011. 16:54:10
AMERIČKI ZNANSTVENICI

Umjetna oplodnja s jednim zametkom daje dobre rezultate

Američki znanstvenici tvrde da umjetna oplodnja s jednim embrijem neće povećati izglede za porođaj već će smanjiti izglede od komplikacija prilikom trudnoće

Fotografija vijesti

Vraćanje samo jednog zametka u maternicu u okviru postupka umjetne oplodnje neće smanjiti izglede za porođaj, ali će smanjiti broja žena koje bi rodile blizance ili trojke, što znači i manje pripadajućih rizika višeplodne trudnoće, pokazalo je američko istraživanje, javlja Hina.

U okviru postupka in vitro fertilizacije (IVF) do sada se u svakom pojedinom postupku transferiralo nekoliko embrija što je povećavalo izglede za višeplodnu trudnoću ali i za rizike za majku i bebe, uključujući one od pojave dijabetesa tijekom trudnoće, prijevremenog porođaja i cerebralne paralize.

No unapređenje tehnologije pomoglo je povećanju broja porođaja kod mlađih žena kojima je u maternicu prenesen samo jedan embrij, kaže Jessica Kresowik sa Sveučilišta Iowa koja je vodila istraživanje.

"U prošlosti ste trebali implantirati nekoliko zametaka kako biste održali rezultate u broju uspješnih trudnoća", kazala je Kresowik o istraživanju objavljenom u časopisu Fertility i Sterility. Ona je dodala da su prije liječnici odjednom transferirali i do šest embrija nadajući se da će se barem jedno održati i rezultirati trudnoćom.

Kresowik u svojoj bolnici od 2004. koristi jedan embrij kod žena mlađih od 38 godina koje su prvi put na IVF-u, a nemaju druge rizične faktore koji bi onemogućili uspješnost postupka. Podaci za proteklih pet godina pokazuju da se u toj bolnici broj porođaja nije smanjio, čak štoviše porastao je.

Kresowik navodi da je prije 'politike jednog zametka' 51 posto svih žena mlađih od 38 godina ostalo trudno i rodilo zdravo djete u odnosu na 56 posto nakon uvođenja toga pravila.

Prema Američkom društvu za reproduktivnu medicinu ne bi trebalo transferirati više od dva zametka ženama mlađima od 35 godina.

Bebe rođene IVF-om predstavljaju jedan posto svih rođenih u SAD-u u godini dana, dok je postupak umjetne oplodnje odgovoran za 17 posto blizanačkih trudnoća.

24.10.2011. 16:54:10
http://metro-portal.hr/umjetna-oplodnja-s-jednim-zametkom-daje-dobre-rezultate/64756/