Metro-portal.hr

objavljeno 19.06.2018. 20:01:00
DA VIDIMO...

Umjetna inteligencija mogla bi predvidjeti pobjednika Svjetskog nogometnog prvenstva? Hajde da vidimo...

Kladili ste se na Brazil ili Englesku? Hmm... neka pametna računala misle da ste potpuno u krivu

AI kaže - Njemačka ili Španjolska
AI kaže - Njemačka ili Španjolska (Pixabay)

Svaki puta kad dođe na red nogometno prvenstvo iskrsne nekakva životinja za koju se tvrdi da predviđa rezultate, pobjednike i ishode.

Dosad su postojali hobotnica Paul, kornjača, a ove godine u tu je Mistični Marcus, mikro svinja. Nekome zgodna zanimljivost koju će u sjećanju zadržati kao još jednu uspomenu na ovogodišnji Mundial, a drugima razlog da pohode kladionice. Bismo li trebali vjerovati u to da te životinje imaju nekakvo čulo koje mi ljudi ne posjedujemo?

Možda bismo ipak naše izglede za dobitak trebali staviti u druge ruke, umjetne ruke - ruke umjetne inteligencije.

Na sveučilištu u Dortmundu samo za ovogodišnje Svjetsko nogometno prvenstvo razvijena je umjetna inteligencija koja je analizirala 100 000 simulacija bivših utakmica.

Pa kaže da, ako ste pomisliti kladiti se na pobjedu Brazila, Francuske, Belgije, Argentine ili Engleske - nemojte. Pomoću tri različite tehnike, sustav je odredio da će najvjerojatniji pobjednici biti ili Njemačka ili Španjolska.

U sustav predviđanja uključivani su različiti algoritmi, koji su pomogli odrediti koje varijable su najvažnije. Tako je otkriveno da je važnije koliko igrača iz pojedinih timovima je igralo u Ligi prvaka, od toga koje je nacionalnosti menadžer.

Autori programa tumače predviđanje govoreći da najviše šansi ima Španjolska. Njemačka bi svoju glavnu šansu trebala dobiti tek da pobjedi u četvrtfinalima i izbaci Španjolsku.

Sudeći prema predviđanjima, nikakvih šansi za pobjedu nemaju Saudijska Arabija, Iran i Japan.

Piše: Andrea Holi
19.06.2018. 20:01:00
http://metro-portal.hr/umjetna-inteligencija-mogla-bi-predvidjeti-pobjednika-svjetskog-nogometnog-prvenstva-hajde-da-vidimo/112801/