Metro-portal.hr

objavljeno 13.10.2010. 12:38:00
ŠKOLARINE POD KONTROLOM

Umjesto petica dobivat ćemo "slovo A"

Na novo ocjenjivanje teže ćemo se priviknuti nego na smanjenje školarina koje se isto najavljuje

Fotografija vijesti

Dobra vijest stiže iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Naime prema prijedlogu novog zakona ukinut će se školarine na svim razinama studija uključujući i postdiplomske. Umjesto školarina, fakulteti ubuduće mogu računati isključivo na zakonom dopuštene takse, odnosno administrativne pristojbe ili upisnine. One, međutim, ne smiju biti veće od 60 posto prosječne plaće u državi. 

Država će također i dalje stipendirati neke studente zbog njihove izvrsnosti ili nekih drugih kriterija te im subvencionirati školarinu ili je pojedinim generacijama u cijelosti financirati. To u stvari znači da će najviše studenata ubuduće školovanje plaćati i nekoliko puta manje nego do sada.

Jedna od zbunjujućih promjena je i ta što se nakon završetka diplomskog studija neće se dodjeljivati titula magistra već će ona, kao i do prije nekoliko godina, označavati završetak prvog dvogodišnjeg ili trogodišnjeg poslijediplomskog studija, odnosno stjecanje prve znanstvene titule. To znači da su bivši diplomanti s titulama dipl. ing, ili dipl. -log i sl., tek neko vrijeme mogli uživati u tituli magistra - što će biti s njihovim novonostrificiranim diplomama nije poznato. 

Novost također je i nov način ocjenjivanja na koji će se trebati priviknuti. Nema više petica, sada ćete moći na ispitu zaraditi "slovo A". U Ministarstvu objašnjavaju da je riječ o promjeni reguliranoj europskim pravilima radi lakše usporedbe studenata. 

Novih sedam ocjena

A - izvanredno - izvanredan uspjeh sa samo nekoliko nevažnih pogrešaka

B -  odlično - iznadprosječan uspjeh s nekoliko pogrešaka

C - vrlo dobro - dobar uspjeh s nekoliko znatnijih pogrešaka

D - dobro - prosječan uspjeh, ali s nekim značajnim nedostatcima

E - dovoljno - uspjeh zadovoljava minimalne kriterije

F - nedovoljno - potreban je dodatan rad za dobivanje prolazne ocjene

FX - loše - potrebno je više rada za dobivanje prolazne ocjene. 

13.10.2010. 12:38:00
http://metro-portal.hr/umjesto-petica-dobivat-cemo-slovo-a/49662/