Metro-portal.hr

objavljeno 08.07.2008. 13:54:49

Umjesto bosanskih piramida iskopan kraljevski grad

U sjeni razvikanih fantomskih piramida kod Visokog, u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine, arheolozi su otkrili vrijedne ostatke koji potvrđuju da je na tom području bilo jedno od sjedišta bosanske države i mjesto gdje su stolovali kraljevi.

Fotografija vijesti

Stručni arheološki tim Zemaljskog muzeja iz Sarajeva kojega vodi arheologinja Lidija Fekeža i koji već mjesecima provodi iskapanja na lokalitetu srednjovjekovnog grada Visoki, na jednoj uzvisini iznad sadašnjeg mjesta Visoko pronašao je veliku količinu arhitektonske plastike.

Fekeža je lokalnim medijima kazala kako je u pitanju osam komada arhitektonske plastike gotičkog stila, dijelovi staklenih čaša iz XIV. i XV. stoljeća za koje se pretpostavlja kako su uvezene iz tadašnje Venecije te iz Njemačke, kao i puno keramičkih dijelova.

"To svjedoči kako je izgledu grada u kojemu su povremeno boravili srednjovjekovni bosanski kraljevi davana velika pozornost", kazala je Fekeža.

Prema dostupnim dokumentima, grad Visoki prvi put se u pisanom obliku spominje 1355. godine, no arheolozi drže kako je je izgrađen znatno ranije, u 12. stoljeću, te je uz stari kraljevski grad Bobovac jedno od najznačajnijih povijesnih nalazišta u BiH.

Arheolozi Zemaljskog muzeja BiH nastavit će iskapanja na području Visokog do kraja kolovoza, a trenutačno se radi i na čišćenju ostataka nekadašnjih zidina kako bi se one zaštitile od daljeg propadanja.

08.07.2008. 13:54:49
http://metro-portal.hr/umjesto-bosanskih-piramida-iskopan-kraljevski-grad/9594/