Metro-portal.hr

objavljeno 15.05.2010. 22:01:53
BEZ KOMPLIKACIJA

Ultrazvuk kao nova kontracepcija za muškarce

Kako navode znanstvenici, ultrazvuk bi mogao poslužiti kao povratna kontracepcija za muškarce

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Ako se potvrde preliminarni rezultati, terapeutska primjena ultrazvuka na testise 10 do 15 minuta mogla bi osigurati zaštitu do 6 mjeseci. Dr. James Tsuruta koji je vodio istraživanje objašnjava: "Vjerujemo kako bi ovo moglo osigurati pouzdanu, jeftinu i nehormonalnu kontracepciju iz samo jednog tretmana."

Dr. Tsuruta i kolege već su testirali ovu tehniku na štakorima, te planiraju proširiti testiranja na ljude početkom iduće godine. Njihova otkrića sugeriraju kako se proizvodnja sperme može privremeno zaustaviti bez dugotrajnih nuspojava na plodnost. Jednom kad se proizvodnja sperme povrati, nema dokaza o komplikacijama, poput lošije genetske kvalitete itd.

Intenzitet ultrazvuka koji je potreban jednak je onome koji se koristi da se npr. analizira tkivo nakon uganutog gležnja. Tim dr. Tsurute dobio je financijsku pomoć u iznosu od 100,000 dolara od zaklade Billa & Melinde Gates kako bi pripremili testiranja za ljude. Znanstvenici također planiraju istražiti mehanizme koji uzrokuju privremenu neplodnost.

Ultrazvuk, naime, proizvodi laganu toplinu koja onesposobljava spermije te blokira zalihe matičnih stanica koje su potrebne za obnovu zaliha spermija u testisima. Potrebno je oko 2 mjeseca da matične stanice pokrenu proizvodnju sperme, no nije poznato zašto efekti kontracepcije traju duže.

Stručnjaci za plodnost upozoravaju kako dugotrajni efekti ove metode još nisu jasni, te da, čak i ako se pokaže sigurnom, proći će nekoliko godina prije nego što dobije medicinsko odobrenje.

15.05.2010. 22:01:53
http://metro-portal.hr/ultrazvuk-kao-nova-kontracepcija-za-muskarce/40117/