Metro-portal.hr

objavljeno 31.08.2023. 11:01:00
SAVJETI

Ultra nezdrave namirnice za koje mislimo da su super zdrave

Nova studija povezala je konzumaciju ultra-prerađene hrane s povećanim rizikom od srčanih udara

Ovo, znamo da ne želite, ali nije zdravo
Ovo, znamo da ne želite, ali nije zdravo (Arhiva)

Možda mislite da jedete što je zdravije moguće, može biti da su neke namirnice u vašoj prehrani manje korisne nego što mislite. Naravno, očito je da su zamrznuti obroci, slatkiši i instant rezanci nezdravi, ali možda ćete se iznenaditi kad saznate koje druge namirnice spadaju u tu kategoriju.

Grah iz konzerve - iako je dobar izvor proteina i vlakana, konzervirani grah često sadrži višak soli i šećera. Ipak, u umjerenim količinama može biti koristan.

Jogurt - mnoge vrste jogurta u trgovinama su također ultra-prerađene, s dodanim šećerima, bojama i konzervansima. Preporučuje se odabir prirodnih varijanti jogurta bez dodanog šećera i sa smanjenim udjelom masti.

Voćne i proteinske pločice - često se percipiraju kao brz i zdrav međuobrok, ali zapravo su visoko prerađene, često sadrže dodane šećere i aditive.

"Zdrave" žitarice za doručak - iako se oglašavaju kao zdrav izbor, mnoge žitarice sadrže značajne količine dodanog šećera i drugih aditiva.

Kruh od integralnog brašna - iako kruh od integralnog brašna sadrži vlakna, ključna za održavanje zdravog probavnog sustava i povezana su s nižim rizikom od raka debelog crijeva, dijabetesa tipa 2, bolesti srca i moždanog udara, neki komercijalni brendovi mogu sadržavati dodatke za produljenje roka trajanja. Potražite one koji su manje prerađeni.

Uglavnom, neke od tih stvari stvarno ne bi trebali jesti...

31.08.2023. 11:01:00
http://metro-portal.hr/ultra-nezdrave-namirnice-za-koje-mislimo-da-su-super-zdrave/143637/