Metro-portal.hr

objavljeno 06.01.2010. 20:47:15
SJEVERNA IRSKA

Ulster Defence Association položio oružje

Najveća probritanska protestantska paravojna organizacija u Sjevernoj Irskoj potvrdila je da se razoružala

(Wikipedia)

Najveća probritanska protestantska paravojna organizacija u Sjevernoj Irskoj potvrdila je u srijedu da se razoružala, javljaju agencije.

Ulsterska obrambena udruga (Ulster Defence Association - UDA) objavila je da je svoje oružje i streljivo stavila izvan upotrebe u skladu s odredbama procesa koji nadzire Nezavisno međunarodno povjerenstvo za razoružanje (IICD), objavio je njemački dpa.

IICD je nadzirao i polaganje oružja katoličke paravojne skupine Irske republikanske armije (IRA) prije četiri godine.

Reuters javlja kako je ovim razoružanjem završen proces razoružavanja vodećih gerilskih skupina, ali da i dalje prijeti opasnost od disidentskih frakcija.

Jedna druga skupina, Ulsterske dragovoljačke snage (Ulster Volunteer Force - UVF) u lipnju je objavila da se razoružala. Nju su smatrali najubojitijom lojalističkom organizacijom.

UDA je odgovoran za oko četiri stotine ubojstava od 1971. do 2001., kad se ta organizacija borila da "zaštiti" protestantsku zajednicu od IRA-e koja je Sjevernu Irsku htjela pripojiti Republici Irskoj.

"Danas čelništvo Ulsterske obrambene udruge može potvrditi da je sve njezino oružje pod nadzorom stavljeno izvan upotrebe", rekao je politički predstavnik UDA-a Frankie Gallagher. "Čelništvo Ulsterske obrambene udruge obavijestilo nas je da je to sve oružje pod njihovim nadzorom", objavio je UIICD, a prenosi Reuters.

Razoružanje su provjerila dvojica neovisnih svjedoka, nekadašnji primas anglikanske Irske crkve (Church of Ireland) Robin Eames i nekadašnji predsjednik Ulsterske banke George Quigley.

Vlade Velike Britanije i Sjeverne Irske pozdravile su taj potez ulsterske organizacije.

Irska predsjednica Mary McAleese prozvala ga je prekretnicom na putu prema miru. Shaun Woodward, britanski ministar Sjeverne Irske rekao je da je taj potez "sveobuhvatan dokaz pobjede politike nad nasiljem u Sjevernoj Irskoj". (hina/metro-portal)

06.01.2010. 20:47:15
http://metro-portal.hr/ulster-defence-association-polozio-oruzje/30130/