Metro-portal.hr

objavljeno 26.01.2021. 15:01:00
SJAJNO!

Ulje čajevca - sve što vam sada treba

Ovo ulje poznato je po svojim antibakterijskim, antivirusnim i antigljivičnim svojstvima kao i po višestrukoj primjeni

Ovo je stvarno čudesno
Ovo je stvarno čudesno (Arhiva)

Ulje čajevca je eterično ulje koje se dobiva od listova zimzelene biljke koja raste u Australiji. Koristi se za liječenje akni, atletskog stopala, gljivica na noktima i ugriza insekata, a nalazi se i u brojnim kozmetičkim i preparativnim proizvodima. 

Ulje čajevca ima široku primjenu zbog kemikalija koje se u njemu nalaze. Važno je paziti da se ovo ulje ne koristi samo, već da se miješa s još nekim baznim uljem kako bi se ublažilo, a ne smije se ni pretjerivati s količinom stavljanja ulja na kožu.

Ulje čajevca može se kupiti u specijaliziranim trgovinama ili ljekarnama, a cijena je oko 65 kuna za 10 mililitara, ovisno o proizvođaču. Evo za što je sve dobro ulje čajevca:

Dezinficijens - ulje čajevca je u kombinaciji s alkoholom i aloe vera gelom odličan dezinficijens koji se može nanijeti na ruke i koji ubija bakterije i viruse kao što je koronavirus. Ulje čajevca dodano u difuzor može dezinficirati prostor, samo pazite da ne stavite više od nekoliko kapi. Također, može poslužiti i kao sredstvo za čišćenje tako da se pomiješa 20 kapi ulja čajevca sa šalicom vode i pola šalice octa. Ova mješavina se stavi u bocu s raspršivačem i koristi se za čišćenje površina.

Gljivice na noktima- kod gljivica na noktima ulje čajevca pomaže zbog svojih antigljivičnih svojstava. U ovom slučaju se može koristiti ulje čajevca samostalno i to tako da se stavi samo nekoliko kapljica ili se može pomiješati s kokosovim uljem te nanijeti na zahvaćeno područje. Važno je nakon nanošenja dobro oprati ruke kako se gljivice ne bi širile dalje po tijelu.

Gljivice u rodnici i uši u kosi - osim toga, ulje čajevca se koristi i kod nekih ženskih problema, kao što su upala rodnice ili pak pojava Candide albicans, odnosno gljivica. Ulje čajevca se pokazalo i kao vrlo djelotvorno u uklanjaju uši iz kose.

Kožni problemi - ulje čajevca se koristi u borbi protiv akni jer smanjuje crvenilo i upalu, ali i ubija bakterije. Također, ovo ulje može pomoći kod mnogih kožnih oboljenja. Ovdje se koristi ulje čajevca pomiješano s drugim biljnim uljem u omjeru pola-pola.

Perut - također, ulje čajevca dobar je saveznik u borbi protiv peruti. Tako će korištenje šampona u koje se doda nekoliko kapi čajevca već nakon četiri tjedna pokazati rezultate. Svoje djelovanje ulje čajevca može zahvaliti kemikalijama koje sadrži, a koje ubijaju bakterije i gljivice, kao i viruse te smanjuju alergijske reakcije te upalu.

Na što treba paziti kod upotrebe čajevca?

Čajevac u određenim slučajevima može biti opasan te može izazvati suhoći ili osip na koži. Upravo zato je važno čajevac uvijek koristi zajedno s nekim drugim baznim uljem kao što je maslinovo ili pak kokosovo ulje.

Također, ulje čajevca ne smije se uzimati oralno u velikim količinama jer je izuzetno otrovno i može izazvati ozbiljne posljedice, kao što su zbunjenost, halucinacije, povraćanje, nemogućnost kretanja, osip ili čak komu.

Ukratko, prije korištenja bilo bi se dobro posavjetovati s liječnikom, pa tek onda krenuti na posao.

26.01.2021. 15:01:00
http://metro-portal.hr/ulje-cajevca-sve-sto-vam-sada-treba/130020/