Metro-portal.hr

objavljeno 24.06.2010. 23:33:25
OBAMA

Ulazak Rusije u WTO dobar je za Rusiju, SAD i svjetsko gospodarstvo

Američki predsjednik izjavio je da se on i ruski predsjednik zalažu za veću suradnju u pitanjima sigurnosti te za proširenje trgovinske razmjene između SAD-a i Rusije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

"Danas smo se dogovorili da radimo na novoj suradnji u nizu područja. Proširit ćemo trgovinu i suradnju na istraživanju energetske učinkovitosti i tehnologiji čiste energije", rekao je Obama na zajedničkoj konferenciji za tisak s Medvedevom nakon razgovora u Bijeloj kući.

Obama je rekao da će s Medvedevom sudjelovati na summitu američkih i ruskih poslovnih ljudi u Trgovinskoj komori gdje će se razgovarati o suradnji u području avioindustrije, autoindustrije, financija i visoke tehnologije, te sklopiti ugovor o prodaji 50 zrakoplova Boeing vrijednih četiri milijarde dolara.

On je objavio da je postignut sporazum o obnovi izvoza američke piletine u Rusiju. Nazivajući Medvedeva "solidnim i pouzdanim partnerom" s kojim može "iskreno" razgovarati, Obama je kazao da će SAD raditi na unaprijeđenju planova za ulazak Rusije u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), o čemu Moskva bezuspješno pregovara već 17 godina.

"Uvjeren sam da to možemo dovršiti i da je vizija predsjednika Medvedeva za inovativno, modernizirano i energično gospodarstvo... u potpunosti u skladu s pridruživanja WTO-u", rekao je Obama. "Ulazak Rusije u WTO je dobar za Rusiju, za Ameriku i svjetsko gospodarstvo", dodao je.

Obama je rekao da su dvije zemlje u posljednjih godinu i pol postigle "značajan napredak i konkretne rezultate" na nizu pitanja, od novog sporazuma START o smanjenju strateškog naoružanja, do uvođenja sankcija UN-a Sjevernoj Koreji, i "naoštrijih sankcija Iranu" zbog nuklearnog programa, ali da se njihovi odnosi moraju dalje razvijati.

Dvojica čelnika kazala su kako su se dogovorili da rade na što skorijoj ratifikaciji sporazuma START. "Cilj nam je da naši parlamenti u skoroj budućnosti ratificiraju START", rekao je Medvedev. (hina/metro-portal)

24.06.2010. 23:33:25
http://metro-portal.hr/ulazak-rusije-u-wto-je-dobar-za-rusiju-za-ameriku-i-svjetsko-gospodarstvo/43338/