Metro-portal.hr

objavljeno 16.03.2010. 19:30:48
GUNNAR HOEKMARK:

Ulazak RH ojačat će ulogu Europske unije u regiji

Supredsjedatelj Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska izrazio je nadu da će Hrvatska tri preostala poglavlja pregovora otvoriti do kraja lipnja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Očekivanim ulaskom Hrvatske, Europska unija će pojačati vjerodostojnost svoje politike proširenja i moći će odlučnije igrati konstruktivnu ulogu u regiji, izjavio je u utorak supredsjedatelj Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska Gunnar Hoekmark.

"Očekivano članstvo Hrvatske, kada ispuni sve kriterije, pojačat će vjerodostojnost politike proširenja EU-a. Hrvatska je do sada pokazala da stroga primjena kriterija za članstvo može biti snažan poticaj za reforme i taj model može poslužiti kao primjer za druge zemlje u regiji", rekao je Hoekmark, švedski zastupnik u Europskom parlamentu, koji dolazi iz redova Europske pučke stranke (EPP).

Hoekmark je u utorak sudjelovao na pripremnom sastanku Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska, koji će svoju 11. sjednicu održati u Zagrebu 29. i 30. ožujka. Hoekmark zajedno sa zastupnicom Hrvatskog sabora Marijomm Pejčinović Burić (HDZ) predsjedava tim odborom.

"S Hrvatskom kao zemljom članicom, EU će moći igrati odlučnije konstruktivnu ulogu u regiji", dodao je Hoekmark.

Švedski zastupnik izrazio je nadu da će Hrvatska tijekom španjolskog predsjedništva, to jest do kraja lipnja otvoriti tri preostala poglavlja i zatvoriti što je više moguće poglavlja.

Članove Europskog parlamenta će tijekom dvodnevnog posjeta Zagrebu primiti hrvatska premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Ivo Josipović. (hina/metro-portal)

16.03.2010. 19:30:48
http://metro-portal.hr/ulazak-rh-ojacat-ce-ulogu-europske-unije-u-regiji/35624/