Metro-portal.hr

objavljeno 17.01.2013. 17:19:24
DIMA!

Ulaskom u EU cigarete drastično poskupljuju

Cinizam ministra financija koji kaže da poskupljenje ovisi o proizvođačima i maržama je uz to i vrijeđanje inteligencije javnosti

Pušačima se ulazak u EU neće svidjeti
Pušačima se ulazak u EU neće svidjeti (FreeDigitalPhotos)

Novim zakonom o trošarinama, koji će stupiti na snagu 1. srpnja, sustav trošarina u Hrvatskoj u potpunosti će se uskladiti s onim u Europskoj uniji, što će dovesti do značajnijeg poskupljenja cigareta, rečeno je na današnjoj sjednici Vlade koja je prijedlog tog zakona uputila u saborsku proceduru.

Ministar financija Slavko Linić rekao je da usklađivanje hrvatskog sustava trošarina za alkohol, duhanske prerađevine, motorna goriva, ugljen, plin i električnu energiju neće hrvatskim građanima i gospodarstvu donijeti znatnija povećanja cijena, osim za duhan i duhanske proizvode gdje trenutno dosta zaostajemo za EU-om.

Povećanje trošarina na duhanske prerađevine odvijat će se postupno u tri faze, jer su dogovorena prijelazna razdoblja u kojima bi trebalo riješiti problem sive ekonomije na tržištu duhanskih proizvoda - prva faza je do 1. srpnja ove godine, druga kreće početkom iduće godine, a treća tek krajem 2017. godine.

Koliko će zbog toga rasti cijene cigareta ovisi o tome koliko proizvođači žele sniziti svoje marže, cinično je rekao Linić, koji jako dobro zna da od cijene kutije cigareta najveći ide državi u vidu raznih nameta.

. U vezi alkoholnih pića neće biti promjena, tako da se neće uvoditi trošarine na vina, pjenušava vina i pivo, već će se plaćati samo na neke međuproizvode, poput etilnog alkohola.

17.01.2013. 17:19:24
http://metro-portal.hr/ulaskom-u-eu-cigarete-drasticno-poskupljuju/76027/