Metro-portal.hr

objavljeno 15.10.2010. 18:57:35
OČEKUJE SE SMANJIVANJE

Ukupna vrijednost aluminija u Dunavu malo povišena

Analiza uzoraka vode Dunava od 13. i 14. listopada, pokazuje da su vrijednosti ukupna i otopljena aluminija nešto više nego nakon analize od 7. i 8. listopada kad su počela mjerenja

Analiza vode iz Dunava
Analiza vode iz Dunava (CROPIX)

Ipak, navodi DUZS, primjetno je smanjivanje koncentracije te kovine u vodi u usporedbi s analizom od 12. listopada, kad je bila i najviša. Koncentracije otopljena aluminija u granicama su najviše dopuštene vrijednosti koja je propisana za pitku vodu (<200 mikrograma po litri). Očekuje se da će analize i sljedećih dana pokazati da se koncentracije i dalje smanjuju.

Ispitivani fizikalno-kemijski pokazatelji kao i koncentracije ostalih ispitivanih kovina ne pokazuju znatnije promjene u usporedbi s prvim uzorcima od 7. i 8. listopada, navodi DUZS.

Dežurne službe Hrvatskih voda u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije nastavljaju ispitivati kakvoću vode rijeke Dunava u Hrvatskoj. Voda će i nadalje biti uzorkovana dva puta na dan na 1429. kilometru Dunava kod Batine na graničnom profilu s Mađarskom, ovisno o procjeni stanja vodopravne inspekcije i rezultatima analiza sljedećih dana, navodi u priopćenju DUZS. (hina/metro-portal)

15.10.2010. 18:57:35
http://metro-portal.hr/ukupna-vrijednost-aluminija-u-dunavu-malo-povisena/49795/