Metro-portal.hr

objavljeno 31.01.2017. 14:48:34
FREEDOM HOUSE

Ukratko - svijet ide kvragu

U godišnjem izvješću organizacije Freedom House o političkim pravima i građanskim slobodama kao glavni trend spominje se napredovanje populističkih i nacionalističkih snaga

Građanske slobode sve su ugroženije
Građanske slobode sve su ugroženije (Freedom House)

Ljudska prava i slobode, kao globalna demokracija sve su ugroženiji - na ljestvici od 0 do 100, gdje je 0 najgori a 100 najbolji rezultat, koliko biste slobodnom ocijenili Hrvatsku?

Na području jugoistočne Europe, Hrvatska kotira poprilično dobro s 87 bodova, a prestigla ju je tek Slovenija s 92 boda. Srbija je također na listi slobodnih zemalja, sa 76 bodova.

"Presuda" je to organizacije Freedom House koja svake godine sastavlja izvješće o stanju slobode i demokracije diljem svijeta. 

Pad globalne demokracije i građanskih prava

No na globalnoj razini podaci su poražavajući - već jedanaestu godinu za redom smanjuju se politička prava i građanske slobode diljem svijeta. Taj je pad registriran i u zemljama koje su proglašene "slobodnima", kao što su primjerice Češka, Danska, Francuska, Poljska Mađarska, Srbija, Velika Britanija ili SAD, a glavni krivci su populističke i nacionalističke snage.

Tako se u izvješću spominje jačanje ksenofobije u Velikoj Britaniji nakon Brexita, jačanje nacionalističke retorike u Francuskoj i SAD-u, antidemokratski potezi poljske vlade, pobjeda Trumpa i 

Od 195 država u svijetu, njih 87 su rangirane kao slobodne zemlje, 59 kao djelomično slobodne, a 49 kao neslobodne. Također, u 67 država u svijetu smanjena su politička prava i građanske slobode, dok je u njih 36 zabilježen napredak. 

U regiji su djelomično slobodnim zemljama proglašene Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija i Crna Gora.

Eto, samo da znate gdje živite...

31.01.2017. 14:48:34
http://metro-portal.hr/ukratko-svijet-ide-kvragu/102833/