Metro-portal.hr

objavljeno 28.02.2014. 19:06:00
FRKA

Ukrajina traži hitni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a

Pismo je stiglo u 15-člano Vijeće sigurnosti nekoliko sati pošto je ukrajinski parlament priopćio kako će tražiti sastanak radi razmatranja problema u Ukrajini

Vijeće sigurnosti morat će se pozabaviti Ukrajinom i ruskim provokacijama
Vijeće sigurnosti morat će se pozabaviti Ukrajinom i ruskim provokacijama (Arhiva)

Službeni Kijev od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda zatražio je hitan sastanak o nagloj eskalaciji krize u Ukrajini, objavili su u petak ukrajinski diplomati.

U pismu Kijev od UN-u traži 'hitan sastanak koji bi se mogao održati već danas', rekao je za Reuters jedan diplomat koji je tražio da ostane anoniman. Drugi diplomat potvrdio je mogućnost da se sastanak održi veću petak.

Pismo je stiglo u 15-člano Vijeće sigurnosti nekoliko sati pošto je ukrajinski parlament priopćio kako će tražiti sastanak radi razmatranja problema u Ukrajini, a u skladu s dogovorom iz 1993., po kojem su se velike sile dogovorile da će jamčiti teritorijalni integritet te zemlje.

Naoružani muškarci zauzeli su dva aerodroma na Krimu, a novo ukrajinsko vodstvo to smatra invazijom i okupacijom ruskih snaga. Smijenjeni predsjednik Viktor Janukovič pojavio se u javnosti u Rusiji nakon jednotjednog bijega. Rusija, stalna čalnica Vijeća sigurnosti s pravom veta, opovrgava svaku umiješanost u zauzimanje aerodroma.

SAD je u petak upozorio Rusiju da je raspiruje napetosti u Ukrajini i zatražio objašnjenje što u Ukrajini rade ruska oklopna vozila, rekao je američki državni tajnik John Kerry.

'Zatražili smo objašnjanje o zračnim lukama, oklopnim vozilima i vojnicima na nekoliko lokacija', rekao je Kerry, koji je telefonom razgovarao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

'Iako nam je rečeno da ne sudjeluju ni i kakvom kršenju suvereniteta i da to ne namjeravaju učiniti, ja sam jasno dao do znanja da bi se to moglo protumačiti na krivi način i da je situacija već toliko napeta da bi svi trebali biti jako oprezni, ne raspirivati situaciju i ne slati krive poruke', istaknuo je Kerry.

Rusko ministartvo vanjskih poslova priopćilo je da je Lavrov u razgovoru s Kerryem istaknuo važnost obuzdavanja 'ekstremnih radikala' i uvažavanja interesa svih političkih snaga i ukrajinskih regija u pokušajima rješavanja krize.

Od svrgavanja predsjednika Viktora Janukoviča, Rusija optužuje novo ukrajinsko vodstvo za kršenje mirovnog sporazuma s Janukovičem pod pokroviteljstvom EU-a i ignoriranje interesa Ukrajinaca na većinski ruskom istoku i jugu zemlje.

28.02.2014. 19:06:00
http://metro-portal.hr/ukrajina-trazi-hitni-sastanak-vijeca-sigurnosti-un-a/83551/